Vladimir Blagojević za "Glas": Siva zona guši preduzetnike

Anita Janković Rečević
Vladimir Blagojević za "Glas": Siva zona guši preduzetnike

Zanatlije u sivoj zoni gorući su problem i rak-rana malih preduzetnika u Republici Srpskoj koji su zbog nelojalne konkurencije suočeni sa otežanim uslovima rada koji sprečavaju njihov brži rast i razvoj.


Istakao je to u intervjuu za “Glas Srpske” novoimenovani direktor Zanatsko-preduzetničke komore regije Banjaluka Vladimir Blagojević navodeći da u Srpskoj posluje više od 25.000 preduzetnika koji zapošljavaju 50.000 radnika čineći tako vrlo važan faktor u funkcionisanju kompletnog sistema privrede, zbog čega zaslužuju uslove poslovanja koji se moraju prilagoditi njihovim mogućnostima.

- Ovoliki broj preduzetnika definitivno čini najveću privrednu organizaciju Republike Srpske i pred nama je mnogo posla kako bismo se izborili za bolje uslove poslovanja, ali i povećali konkurentnost koja je duže vrijeme ugrožena - rekao je Blagojević.

GLAS: Šta su gorući problemi malih preduzetnika u Srpskoj?

BLAGOJEVIĆ: Insistiramo na hitnoj izmjeni Zakona o porezu na dohodak kako bi se udvostručio prag koji definiše malog preduzetnika, sa 50.000 na 100.000 KM, čime bi se podstakao rast broja preduzetnika i spriječilo gašenje postojećih, kao i širenje sive zone koja već uzima poprilično maha. Nelojalna konkurencija je takođe ozbiljan problem. Mnogo je primjera da kozmetički salon zaposli radnika i obuči ga, nakon čega taj isti radnik daje otkaz, povuče kontakte klijenata i usluge potom obavlja u svom stanu, podrumu kuće, neregistrovan. Svi oni koji rade van sistema, u sivoj zoni, a kojih ima dosta, su nelojalna konkurencija onima koji izmiruju sve zakonom predviđene obaveze, zbog čega nisu cjenovno konkurentni. Taj problem je aktivan u svim branšama, od moleraja, automehaničarskih djelatnosti do frizerskih usluga. Mora se tom pitanju posvetiti posebna pažnja, da zajedno sa inspekcijom stanemo u kraj onima koji izbjegavaju obaveze i krše zakon. Za to nam je potreban sistemski pristup.

GLAS: U kakvom je položaju zanatstvo s obzirom na učestale migracije?

BLAGOJEVIĆ: Vrlo nezavidnom. Problem nedostatka kvalitetne radne snage nas muči duže vrijeme, kao i sve. Zanatstvo je duži niz godina veoma traženo, naročito u inostranstvu, što je i uzrokovalo odlazak velikog broja ljudi. Moramo više raditi na popularizaciji stručnih zanimanja među mladima jer im to garantuje sigurno zaposlenje i adekvatnu zaradu budući da su plate pojedinih zanatlija znatno iznad republičkog prosjeka.

GLAS: Cijene zanatskih usluga znatno su uvećane posljednjih godinu, dvije. Ima li kraja poskupljenju?

BLAGOJEVIĆ: Inflacija koja je konstantno prisutna uticala je da se cijene povećavaju, ali pitanje je dokle se može ići s tim s obzirom na kupovnu moć stanovništva. Plašim se da nas povećanje plata, koje se namiruje kroz konstantno povećanje cijena proizvoda i usluga, vodi u vrzino kolo kojem je vrlo teško vidjeti kraj. Zbog toga su nam potrebne sistemske mjere kako bi se stvorili uslovi za dodatna rasterećenja i kako bismo tu vidjeli mogućnost za povećanje plata.

GLAS: Ministarstvo privrede i preduzetništva pripremilo je nacrt zakona o samostalnim preduzetnicima, donosi li taj dokument bolje uslove?

BLAGOJEVIĆ: Prihvatili su veliku većinu sugestija koje su došle s naše strane. Veoma nam je važno da se kroz zakon dodatno afirmiše preduzetništvo i definišu detalji koji nisu bili obuhvaćeni prethodnim zakonskim rješenjem. Da se na kvalitetniji način prepoznaju samostalni preduzetnici i njihova uloga u cjelokupnom društvu.

Konferencija

GLAS: Druga Međunarodna konferencija zanatstva i preduzetništva RS biće održana početkom marta u Laktašima, šta je cilj događaja?

BLAGOJEVIĆ: To je prva i jedina konferencija u regionu koja se bavi temama istinskog zanatstva. Lani smo okupili više od 200 učesnika iz BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, a ove godine očekujemo ih još više. Cilj je, između ostalog, da skrenemo pažnju na važnost preduzetništva, omogućimo povezivanje zanatlija iz regiona, ali i čujemo mišljenja koja će nam pomoći u stvaranju uslova za što jednostavnije poslovanje i kreiranje mjera za rast i razvoj branši. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana