Vladika Teodosije: Izjavama iz Prištine Srbi ponovo postaju meta

SRNA
Vladika Teodosije: Izjavama iz Prištine Srbi ponovo postaju meta

GRAČANICA - Njegovo preosveštenstvo vladika raško-prizrenski Teodosije istakao je na akademiji u Gračanici povodom 20 godina od martovskog pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji da je to ostalo duboko urezano u srpsko kolektivno pamćenje kao jedan od najtužnijih trenutaka novije srpske istorije, te da i danas izjavama koje dolaze iz Prištine Srbi ponovo postaju mete.

"Ta dva dana, 17. i 18. marta, gorele su naše crkve i manastiri koji su vekovima preživeli razne ratove i nedaće. Sa svih strana su stizale vesti o zlodelima koja su činjena nad našim nevinim narodom i sveštenstvom zato ovu godišnjicu obeležavamo služeći parastos i prinoseći molitvu Gospodu", rekao je vladika Teodosije.

Vladika Teodosije istakao je da je cilj nasilnika bio da Srbi zauvijek budu proterani sa ovih prostora.

"Oni koji su nevino postradali u ovom pogromu uvek će biti u našem srcu. Bolne slike porušenih svetinja i oskrnavljenih grobova zauvek će ostati u našem sećanju", naveo je vladika Teodosije na akademiji, koja je u Domu kulture Gračanica počela himnom "Bože pravde", u izvođenju Hora Muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Lapljeg Sela.

On je napomenuo da su izjave koje dolaze iz Prištine protiv zdrave svijesti.

"Ovakvim jednostranim pristupom vlasti samoproglašenog Kosova još dublje utiču i produbljuju nepoverenje. A nastavljanje pritiska na naš narod sve više ukazuje na ciljeve onih koji su pokrenuli i podržali martovski pogrom", rekao je vladika raško-prrizrenski.

Vladika je poručio da, bez obzira na sve poteškoće, Srbi moraju da ostanu hrabri kao njihovi preci i da, čuvajući ljudsku čast, čuvaju i svoje Kosovo i Metohiju, prenijeli su beogradski mediji.

Prisutnima se obratio i načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović, koji je istakao da martovski pogrom Srbi nikada ne smiju da zaborave i da je tragično da se sve to dešavalo pred očima međunarodne zajednice.

"Albanci su ohrabreni nečinjenjem međunarodne zajednice. I zato, 17. mart i dalje traje i posle 20 godina. Tada se to činilo ubijanjem, a danas posredstvom institucija koje su, što je paradoks, priznale najdemokratskije države na svetu", ukazao je Popović.

On je rekao da je prošlo 20 godina od dana koji je ostavio najteže ožiljke u životima srpskog naroda.

"Sećanje na 17. mart je naša obaveza da se setimo svih stradalih, zapaljenih svetinja i zapaljenih kuća i svih strahota kroz koje su prošle naše porodice tih dana. Ne samo danas, nego svakog dana, svako od nas živi sa tim da pravda mora pobediti", naglasio je Popović.

Doktor Dragan Perić, hirurg u Kliničko-bolničkom centru Gračanica, ispričao je šta se desilo tog 17. marta, da su počeli da pristižu ranjeni i da se radilo dan i noć, i to tri dana bez prestanka.

"U bolnicu je došao nemački general i predložio da se ranjeni prebace u njihovu bolnicu. Ali naši ljudi nisu to želeli", rekao je Perić, te naglasio da Srbi ne smiju da prodaju kuće, poslije čega je dobio gromoglasan aplauz.

Potresno svjedočenje ispričala je i Srpkinja Dragana Stanojević, koja je bila sa tri maloljetne kćerke u Mašinskom parku u Kosovu polju, kada je počelo divljanje Albanaca.

"Tog 17. marta sve srpsko gorelo je u Kosovu polju, gorela je i moja duša. Cele noći slušali smo divljanje Albanaca i gledali paljenje srpskih kuća", rekla je ona.

Na skupu su, između ostalih, učestvovali Ansambl Venac, Prizrenski bogoslovi, Hor muzičke škole "Stevan Mokranjac", kao i svjedoci i učesnici u stradanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana