Vladika Lukijan: Posjeta predsjednika Republike Srpske velika čast

Srna
Foto: RTRS

SENTANDREJA- Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit budimski Lukijan istakao je da je posjeta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika velika čast za Eparhiju budimsku, te da je njegova briga za srpsku zajednicu iskazana pažnjom i nizom donacija na čemu su mu svi zahvalni.

"Napravili smo veliki iskorak u smislu unapređenja našeg arhivskog rada. Napravili smo maketu naših najvećih svetinja. Smatram da takve nema u Srpskoj pravoslavnoj crkvi", istakao je mitropolit Lukijan.

Vladika budimski je dodao da srpska zajednica u Mađarskoj živi u miru i dobrim odnosima sa svima.

"Trudimo se da budemo most prijateljstva, i to kroz kulturu, nauku, sport i tradiciju", ukazao je mitropolit Lukijan.

Predsjednik Republike Sprske Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo što vladiku Lukijana, svešetenstvo i monaštvo vidi u dobrom raspoloženju i zdravlju.

"Volim ovdje doći. Poštujem Vašu misiju i ono što čini naša crkva u Mađarskoj. To je ključni doprinos očuvanju naše vjere i tradicije. Eparhija djeluje na području gdje treba mnogo volje i truda, a što vi uspješno realizujete", rekao je Dodik.

On je naveo da Republika Srpska zna za aktivnosti Eparhije budimske, te da će učiniti sve što je potrebno da pomogne i da zajedno nižu uspjehe.

"Došao sam danas da kažem da mi je čast što drugu godinu zaredom obilježavamo manifestaciju posvećenu srpskoj kulturi `Srpski dani`, koja je od značaja za očuvanje srpske duhovnosti, kulture i tradicije, a koju smo zajedno inicirali prije dvije godine", naglasio je Dodik.

Sastanku u Vladičanskom dvoru u Sentandreji prisustvuje ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir i ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana