Vladajuće stranke u Srpskoj izlaze na izbore da “ne dozvole nerede”

Marijana Miljić Bjelovuk
Vladajuće stranke u Srpskoj izlaze na izbore da “ne dozvole nerede”

BANjALUKA - Stranke vladajuće koalicije donijeće pojedinačne odluke o izlasku na lokalne izbore u oktobru. To je sve pod moranje jer znamo za scenario o kojem su se dogovorili međunarodni faktor i opozicija.

Poručio je to juče lider SNSD-a Milorad Dodik koji je naveo da su se međunarodni faktor i opozicija dogovorili da sprovedu izbore te da će oni taj scenario spriječiti izlaskom na izbore.

- Ne želimo da dozvolimo opoziciji da rasturi Srpsku do kraja. Nećemo dozvoliti skrnavljenje Srpske - rekao je Dodik nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije.

Naglasio je i da Srpska nastavlja sa usvajanjem Izbornog zakona te da izlazak na izbore nije priznavanje bilo kakvih odluka Kristijana Šmita koje ostaju neprihvatljive.

Dodik je istakao da će, kada Izborni zakon RS bude usvojen u zakonodavnoj i ustavnoj proceduri, na sljedećim izborima biti i primijenjen.

- Imajući u vidu ove okolnosti, izlazak na izbore je odluka koju moramo donijeti. Bilo je različitih mišljenja. Ja i dalje mislim da nije trebalo da idemo na izbore i da pokušamo da izborimo naš status koji odražava suverenost RS kroz pravo da sprovodi izbore i da je to suština odnosa i razlika koje imamo sa drugom stranom - naglasio je Dodik.

On je izrazio žaljenje što predstavnici opozicije na pogrešan način razumiju ovu priču.

- Oni su to sve individualizovali ili sveli na sukob političkih partija, što nije slučaj. Mi to posmatramo kao suštinsko nacionalno pitanje koje je tražilo nacionalno jedinstvo svih aktera i razumijevanje - smatra Dodik.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je odluka o izlasku na lokalne izbore donesena jer su shvatili namjere “koalicije opozicije i Kristijana Šmita” i namjere da se sprovedu izbori bez stranaka koje čine vladajuću koaliciju.

Stevandić je pojasnio da bi izlazak opozicije na taj način, a onda i sprovođenje izbora prema Izbornom zakonu Republike Srpske, stvorili određenu vrstu sukoba.

- Odgovorni smo ljudi. Ne možemo da dopustimo nerede u Republici Srpskoj. Ne možemo da dopustimo opoziciji da preuzme opštine bez volje naroda i poslije toga ratuje sa nama i u tim opštinama raspisujemo izbore po našem zakonu - rekao je Stevandić.

Naglasio je da su legalisti jer još nije na snazi Izborni zakon RS.

- Prinuđeni smo da ne dozvolimo sukobe u Srpskoj i ovo je naša odgovornost, a ne nečiji hir. Nema ovdje privatnih mišljenja. Znamo da će upotrebljavati Centralnu izbornu komisiju BiH da pokušavaju da nas kažnjavaju, da skidaju ljude sa lista i tako dalje - zaključio je Stevandić.

Račun SDS-a

Iz CIK-a su na pitanje da li će SDS-u biti omogućeno kandidovanje na izborima zbog toga što im je ugašen račun poručili da pojedinačne prijave političkih subjekata ne komentarišu.

- Nakon isteka roka za podnošenje prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata za ovjeru učešća na izborima, Komisija će na sjednici odlučivati o podnesenim prijavama - naveli su u CIK-u.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana