Vlada Srpske usvojila rebalans republičkog budžeta

Marijana Miljić Bjelovuk
Vlada Srpske usvojila rebalans republičkog budžeta

BANjALUKA - Budžet Srpske je rebalansom za ovu godinu uvećan za 140 miliona maraka i na kraju teži 5,523 milijarde maraka, navedeno je to u prijedlogu rebalansa republičkog budžeta koji su ministri u Vladi Srpske usvojili na današnjoj sjednici.

Do rebalansa je, navode u Vladi RS, došlo zbog većeg priliva budžetskih prihoda u odnosu na projektovani iznos.

- Prihodi od doprinosa i poreza u rebalansu su znatno veći. Poreski prihodi su tako rebalansom uvećani za 44,6 miliona, a prihodi od poreza na dohodak za 39,8 miliona u odnosu na iznos koji je planiran budžetom - saopštili su iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS.

Na pomenuti rast prihoda najvećim dijelom, naglašavaju u Vladi, uticala je veća uplata po godišnjim prijavama, zatim rast najniže plate sa 650 na 700 maraka od januara 2023, ali i povećanje broja zaposlenih, kao i rast plata u javnom i privatnom sektoru.

Sa druge strane, naglašavaju u Vladi, prihodi od indirektnih poreza za ovu godinu biće ostvareni u značajno manjem iznosu od projektovanih budžetom.

Naime prijedlogom rebalansa budžeta planirano je 1,857 milijardi po ovom osnovu, što je pad za 50 miliona maraka u odnosu na ono što je bilo projektovano u budžetu za 2023. godinu.

U Vladi RS naglašavaju i da su doznake na ime socijalne zaštite koje se isplaćuju iz budžeta uvećane za dva odsto i na kraju iznose 376,1 milion KM.

- U okviru ove grupe rashoda planirano je uvećanje doznaka za borački dodatak od 20 miliona maraka, u skladu sa izmjenom Uredbe o boračkom dodatku, kojom je omogućeno da svi kategorisani borci mogu ostvariti pravo na mjesečni borački dodatak - poručili su iz Vlade RS.

Takođe uvećane su doznake za porodične, lične i civilne invalidnine u iznosu od 2,4 miliona KM. U okviru ove grupe rashoda planirano je i pružanje pomoći nezaposleni roditeljima četvoro i više djece u Srpskoj, u iznosu od 57 miliona KM.

Izdaci za otplatu dugova u prijedlogu rebalansa budžeta iznose 988,3 miliona maraka, dok je planirani budžetski deficit 255,4 miliona KM i nešto je manji u odnosu na projektovani prilikom usvajanja budžeta Srpske.

- Planirani budžetski deficit biće pokriven razlikom između planiranih primitaka od finansijske imovine, zaduživanja i ostalih primitaka i izdataka za finansijsku imovinu - saopštili su iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade RS.

Prijedlog rebalansa republičkog budžeta Srpske biće proslijeđen na usvajanje Narodnoj skupštini RS, koja će se o njemu vjerovatno izjasniti na idućoj sjednici koja je zakazana za sljedeću sedmicu.

Dijaspora

Vlada Srpske usvojila je informaciju o izradi novog memoranduma o saradnji između Srpske i Srbije u oblasti jačanja veza sa dijasporom.

Naime, jedan od koraka između dvije zemlje je i analiza memoranduma o saradnji na jačanju veza sa pripadnicima dijaspore koji je potpisan 2013. godine u Banjaluci, ali i izrada novog teksta koji će biti predložen vladama Republike Srpske i Srbije na usvajanje. Radna grupa trebalo bi da izradi tekst novog memoranduma do kraja 2023. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana