Vlada Srpske usvojila Plan stambenog zbrinjavanja za 2024. godinu

Agencije
Vlada Srpske usvojila Plan stambenog zbrinjavanja za 2024. godinu

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske, je na današnjoj sjednici, na prijedlog Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, usvojila Plan stambenog zbrinjavanja za 2024. godinu, kojim se predviđa stambeno zbrinjavanje za 688 korisnika u 24 opštine/grada Republike Srpske, a koje su zaključno sa danom 29. avgust 2024. godine, dostavile Konačne liste za stambeno zbrinjavanje dodjelom nepovratnih novčanih sredstava.

- Stambeno zbrinjavanje vršiće se dodjelom nepovratnih novčanih sredstava koja su obezbijeđena u budžetu ovog ministarstva u iznosu od 1.057.842,28 KM, kao i sredstvima koja će obezbijediti Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i Ministarstvo finansija u iznosu od 4.085.969,12 KM, a sve u skladu sa Zaključkom Vlade Republike Srpske usvojenom na 83. sjednici, održanoj 29. avgusta 2024. godine - saopšteno je iz Vlade Srpske.

Dakle, za realizaciju korisnika koji se na dan 29.08.2024. godine, nalaze na konačnim listama za stambeno zbrinjavanje dodjelom nepovratnih novčanih sredstava potreban je/obezbijeđen je iznos od 5.143.811,40 KM.

- Realizacijom dodjele nepovratnih novčanih sredstava po navedenim Konačnim listama postupak stambenog zbrinjavanja dodjelom nepovratnih novčanih sredstava će biti završen u 81,3 odsto lokalnih zajednica. Napominjemo da je u prethodnom periodu, u skladu sa Planom stambenog zbrinjavanja za 2023. godinu, realizovano stambeno zbrinjavanje dodjelom nepovratnih novčanih sredstava u 17 opština za 82 korisnika, u ukupnom iznosu od 489.085,43 KM - navodi se u saopštenju.

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, po hitnom postupku, kojim se vrše korekcije odredbe koja se odnosi na nadležnost Komisije za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije, radi uspostavljanja efikasnijeg i jednostavnijeg sistema borbe protiv korupcije.

Naime, u Ministarstvu pravde Republike Srpske postoji Resor čija je nadležnost sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije stoga je postojanje Komisije za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije Republike Srpske postalo nepotrebno.

Navedeni Resor će obavljati poslove koji se odnose na prijedlog strateškog dokumenta za borbu protiv korupcije, usvajati izvještaje o njegovoj realizaciji.

U skladu sa tim, bilo je potrebno izvršiti izmjenu Zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u Republici Srpskoj, na način da se propiše novi način izvještavanja po analitičkim izvještajima o broju i ishodu primljenih prijava i postupaka za zaštitu lica koja prijavljuju korupciju, s ciljem usklađivanja sa Zakonom o strateškom planiranju i upravljanju razvojem u Republici Srpskoj, ističe se u saopštenju.

Vlada Srpske usvojila je Informaciju o projektnom planu Grada Derventa u projektu "Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II".

Ukupni troškovi investicija Projekta "Izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže Derventa"iznose 1.951.219,51 evra, a biće realizovani sopstvenim učešćem Grada i kreditom Evropske investicione banke.

Ovaj projekat koji se s ciljem poboljšanja kvaliteta života građana realizuje u opštinama i gradovima Republike Srpske, u Derventi će obuhvatati: Izgradnju potisnog cjevovoda, novog rezervoara za naselja Mala Sočanica, Crnča, Osinja, Pojezna i Cerani sa svojim selima za zaseocima, kao i izvršenje uređenja potoka u zoni sanitarne zaštite izvorišta Bilića vrelo. Takođe, planirana je rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog vodovoda u dužini od 5000 metara u urbanom dijelu grada.

Na današnjoj sjednici, Vlada je donijela Rješenje o imenovanju Komisije za sprovođenje postupka dodjele podsticaja za direktna ulaganja.

Javni poziv za dodjelu podsticaja za direktna ulaganja raspisan je 08. avgusta 2024. godine, a otvoren je do 07. septembra 2024. godine.

Da bi se sproveo postupak dodjele podsticaja za direktna ulaganja, potrebno je imenovanje komisije, što je propisano i Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske, da Vlada Republike Srpske, na prijedlog Ministarstva, imenuje komisuju za sprovođenje postupka dodjele podsticaja za direktna ulaganja.

Postupak dodjele podsticaja za direktna ulaganja, odnosno za podršku realizacije investicionih projekata privrednih subjekata provodi se u skladu sa Zakonom o podsticajima u privredi Republike Srpske i Uredbom o postupku dodjele podsticaja za direktna ulaganja.

Iznos ovih podsticajnih sredstava je 14.400.000,00 KM.

Sredstva su namijenjena za sufinansiranje dijela ulaganja projekata privrednih subjekata koje realizuju subjekti iz sljedećih oblasti: industrija tekstila, odjeće i obuće, industrijska prerada drveta (prerada drveta i proizvoda od drveta, a odnosi se isključivo na privredne subjekte koji su proizvođači finalnih i polufinalnih proizvoda od drveta i proizvodnja namještaja), metalna i elektro industrija, industrija gume i plastike, papirna i grafička industrija, industrija građevinskih proizvoda, odnosno proizvodnja ostalih proizvoda od nemetalnih minerala.

Vlada Republike Srpske usvojila je i Informaciju o inicijativi za osnivanje i početak rada područnog odjeljenja Osnovne muzičke škole "Sveti Roman Melod" Nevesinje na području opštine Bileća, te zadužila Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija da u budžetu za 2025. godinu obezbijede sredstva za rad ovog područnog odjeljenja.

Prethodno je Ministarstvo prosvjete i kulture zaprimilo zahtjev i inicijativu Osnovne muzičke škole „Sveti Roman Melod“, odnosno inicijativu Opštine Bileća, uz Elaborat o opravdanosti osnivanja područnog odjeljenja na području ove opštine.

Ova inicijativa proistekla je iz razloga nepostojanja muzičkog obrazovanja u Bileći. Osnovna muzička škola u Bileći je sa velikim uspjehom radila do 1991. godine, kada je prestala sa radom.

Tadašnja muzička škola je imala ključnu ulogu u kulturnom i obrazovnom životu Bileće. Otvaranjem područnog odjeljenja na području opštine Bileća, stvoriće se uslovi za dodatno obrazovanje učenika, prilika da pokažu i razvijaju talenti, a u skorijom budućnosti i bogatiji kulturni život u Bileći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana