Vlada Srpske: Povezati notarske kancelarije sa matičnom knjigom rođenih

SRNA
Vlada Srpske: Povezati notarske kancelarije sa matičnom knjigom rođenih

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske usvojila je danas informaciju o korišćenju podataka iz Centralne baze drugog primjerka matičnih knjiga u svrhu obavljanja notarske službe u Republici Srpskoj.

Ministarstvo pravde Srpske obratilo se Ministarstvu uprave i lokalne samouprave dopisom u kome se navodi da je donošenje novog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, radi njegove potpune implementacije, otvorilo pitanje potrebe povezivanja notarskih kancelarija u Republici Srpskoj sa Matičnom knjigom rođenih i drugim javnim evidencijama.

Kako je navedeno, notarima je kod primjene Zakona o notarskoj službi u Republici Srpskoj i obezbjeđivanja pravne sigurnosti, potrebno omogućiti uvid u matične knjige vjenčanih i umrlih.

S tim u vezi, Vlada Republike Srpske saglasna je da ministar uprave i lokalne samouprave, potpiše Sporazum o elektronskoj razmjeni podataka iz Centralne baze drugog primjerka matičnih knjiga sa ministrom pravde Republike Srpske i predsjednikom Notarske komore Republike Srpske, koji bi se koristili u svrhu obavljanja notarske službe u skladu sa važećim propisima.

Vlada je usvojila i informaciju o izradi dopune Priloga institucija u BiH za redovni godišnji izvještaj o BiH u procesu evropskih integracija od 16. marta do 31. jula.

Izrada i usaglašavanje dopune priloga institucija u BiH za redovni godišnji izvještaj Evropske komisije o BiH za period od 16. marta do 31. jula ove godine, počela je 25. juna.

Nakon objedinjavanja i usaglašavanja dostavljenih informacija nadležnih institucija Republike Srpske, a zatim i ostalih institucija u BiH, utvrđen je objedinjeni nacrt dopune Priloga institucija u BiH za redovni godišnji izvještaj o BiH u procesu evropskih integracija od 16. marta do 31. jula.

Ovaj dokument će se nakon njegovog razmatranja na Vladi Republike Srpske i drugim nivoima vlasti u BiH i prevođenja na engleski jezik dostaviti Evropskoj komisiji.

Vlada je usvojila i infromaciju o realizaciji instrumenta Investicioni okvir za zapadni Balkan /WBIF/ u periodi januar-avgust ove godine.

U okviru ovog instrumenta izvršena je finalizacija grant aplikacija koje su kandidovane u okviru 30. poziva za tehničku pomoć i 10. poziva za sufinansiranje investicionih projekata.

Takođe, institucije Republike Srpske su u okviru otvorenog 31. poziva za tehničku pomoć i 10. proširenog poziva za sufinansiranje investicija identifikovale četiri četiri projekta koji će u narednom periodu biti razrađeni u formi grant aplikacija i dostavljeni Evropskoj komisiji.

Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju koordinisalo je realizaciju poziva u Republici Srpskoj u saradnji sa resornim ministarstvima. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana