Vlada Srpske dala zeleno svjetlo za neobjavljivanje Šmitovih odluka

GS
Foto: Vlada RS

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske je na današnjoj posebnoj sjednici naznačila da postoji ustavni osnov za donošenje predloženog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske koji predviđa da se doneseni propisi i drugi akti (nelegalnog) visokog predstavnika u BiH ne objavljuju u Službenom glasniku.

Vlada Srpske je razmotrila i dala mišljenje na Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske, koji su u skupštinsku proceduru po hitnom postupku uputili poslanici u Narodnoj skupštini.

Postoji ustavni osnov za donošenje ovog zakona prema kojem Republika uređuje i obezbjeđuje ustavnost i zakonitost, a Narodna skupština donosi zakone, druge propise i opšte akte, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U saopštenju se navodi da je u skladu sa odredbama Ustava Srpske propisano da se zakoni, drugi propisi i opšti akti, prije stupanja na snagu objavljuju u odgovarajućem službenom glasilu.

"Takođe, u preambuli Ustava Srpske izražena je jasna opredijeljenost Republike za potpuno poštovanje i dosljedno primjenjivanje Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH, dok je u članu 5. Ustava izričito utvrđeno da se ustavno uređenje Republike, između ostalog, temelji na garantovanju i zaštiti ljudskih sloboda i prava u skladu sa međunarodnim standardima i vladavini prava", navode iz Vlade.

U saopštenju se dodaje da je važećim Zakonom o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske uređen način objavljivanja zakona, drugih propisa i opštih akata Republike u službenom glasilu Srpske, kao i osnivanje, status i upravljanje Službenim glasnikom.

"Predloženom izmjenom ovog zakona briše se odredba koja propisuje da će se u Službenom glasniku Republike Srpske objavljivati propisi i drugi akti koje donosi visoki predstavnik za BiH", navedeno je u saopštenju.

Predlagač predmetnog zakona, obrazlažući razloge za donošenje, naveo je da Kristijan Šmit nije imenovan u skladu sa odredbama Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma o miru za BiH, koji predviđa, između ostalog, da visoki predstavnik "treba biti imenovan u skladu sa relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN".

"Shodno tome, ne može se smatrati visokim predstavnikom u BiH, te se predlaže da se propisi i drugi akti koje donosi ne objavljuju u Službenom glasniku Republike Srpske", navodi se u obrazloženju.

Vlada Srpske smatra da shodno svemu navedenom Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Srpske u skladu sa Ustavom Republike, pravnim sistemom Srpske i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa Srpske, navedneo je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana