Vlada Srbije od 2017. doznačila 188,3 miliona KM donacija

Srna
Vlada Srbije od 2017. doznačila 188,3 miliona KM donacija

BANjALUKA - Vlada Srbije je od septembra 2017. zaključno sa avgustom prošle godine doznačila Republici Srpskoj 15 donacija u ukupnom iznosu od 188,3 miliona KM, od čega je do sada isplaćeno 182,3 miliona KM ili 96,83 odsto, navedeno je u Informaciji o odobravanju i upotrebi donatorskih sredstava Vlade Srbije, koja je usvojena na današnjoj sjednici Vlade Srpske.

Prema navedenim podacima, u Srpskoj je raspoređeno 172,8 miliona KM, od čega je finansirano 136 projekata u oblasti putne, privredne, sportske i socijalne infrastrukturu, a ulagano je i u zdravstvo u 53 jedinice lokalne samouprave u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Donatorska sredstva Srbije usmjerena su i u pojedine lokalne zajednice u Federaciji BiH - Drvar, Glamoč, Bosanski Petrovac, Bosansko Grahovo, Bosanska Krupa i Mostar, gdje je finansirano 26 projekata iz oblasti putne infrastrukture, vodosnabdijevanja, školstva, zdravstva, kulture i sporta, te ulagano u obnovu i izgradnju vjerskih objekata Srpske pravoslavne crkve.

U Brčko distriktu donatorskim sredstvima Srbije od 500.000 evra finansirana je izgradnja dječijeg obdaništa.

Vlada Srpske usvojila je danas i informaciju o projektu "Vodovodna i kanalizaciona infrastruktura u Republici Srpskoj" u kojoj je navedeno da će efekti realizovanih investicija imati višestruke koristi, kako na zdravlje stanovništva, tako i na privredne tokove ali i na sveukupnu održivost sistema vodosnadbijevanja u lokalnim zajednicama.

Projektom je planirano finansiranje iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke 50 miliona evra, 35 miliona evra granta i 15 miliona evra vlastitog učešća. Do sada su po projektu potpisana 54 ugovora o radovima i 18 ugovora o isporuci robe.

Takođe, uložena su i znatna sredstva u izradu projektne dokumentacije i usluge nadzora, čime je ukupan iznos ugovorenih radova, robe i usluga 71,5 miliona evra.

Ukupan iznos odobrenih grant sredstava je 19,3 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana