Vlada HNK: Podrška obnovi saborne crkve

Srna
Vlada HNK: Podrška obnovi saborne crkve

MOSTAR - Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona /HNK/ Nevenko Herceg najavio je danas u razgovoru sa mostarskim parohom Duškom Kojićem nastavak podrške konačnom završetku obnove Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru.

Herceg je sa Kojićem razgovarao o nastavku radova na Sabornoj crkvi u Mostaru, kao i o potrebama srpske zajednice i ustavnopravnom položaju srpskog naroda u HNK-a. Povod susreta bio je svečano obilježavanje 150 godina od osveštanja Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru 23. i 24. septembra kojem će, kako je najavljeno, prisustvovati Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Herceg je naveo da Saborna crkva nije samo spomenik kulture Mostara i BiH, već jedno od obilježja multietničnosti grada.

"To je na tragu i političke opredijeljenosti ove vlade koju svjedočimo u kontinuitetu, kroz cijelo trajanje našeg mandata.

Mi smo vlada svih naših građana, svih stanovnika HNK-a, što stalno potvrđujemo kroz saradnju i podršku svim našim gradovima i opštinama, projektima svih naših jedinica lokalne samouprave, ali i svim vjerskim i nacionalnim zajednicama, pa tako i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim objektima u HNK-a", naglasio je Herceg.

On podsjeća da je kantonalna Vlada riješila dugogodišnje pitanje ustavne konstitutivnosti Srba u HNK. "Time smo poslali jaku poruku da je ova zemlja moguća jedino ukoliko se neotuđiva nacionalna prava garantuju kroz najvažnije dokumente, za svaki narod i za svakog građanina na cijelom njenom prostoru", rekao je Herceg.

Iz Vlade HNK podsjećaju da su u decembru prošle godine među prvima reagovali finansijskom podrškom kada je nepoznati počinilac, ili više njih, devastirao električne instalacije na Sabornoj crkvi. Paroh Kojić upoznao je Hercega o toku završnih radova na Sabornoj crkvi, te zahvalio Kantonalnoj vladi što je uvijek imala sluha za probleme srpske pravoslavne zajednice u Mostaru i u cijeloj dolini rijeke Neretve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana