Višković: Značajna izložba povodom 80 godina od oslobođenja Beograda

Srna
Višković: Značajna izložba povodom 80 godina od oslobođenja Beograda

BEOGRAD - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Beogradu da je izložba "Vojna diplomatija na putu ka slobodi" povodom 80 godina od oslobođenja Beograda od nacističke okupacije značajan događaj za srpsku istoriju, pogotovo u vrijeme kada se pokušava prekrajati istorija i ujedno prilika da se vidi povezanost i ljubav Srba sa ruskim narodom.

Višković je naglasio da je izložba značajan događaj, pogotovo u vrijeme kada se mnogi koji su bili na strani nacista i fašista danas pokušavaju predstaviti na drugačiji način, i istakao da oslobođenje Beograda Republika Srpska doživljava kao svoj dan, koji je važan za istoriju Srba gdje god oni živjeli.

-Evo, činjenice govore - zahvaljujući Crvenoj armiji, zahvaljujući Narodnooslobodilačkoj vojsci tadašnje Jugoslavije, mi smo uspjeli da se oslobodimo okupatora, fašizma i od nacizma i da spasimo i svoje postojanje i svoju tradiciju - rekao je Višković.

Prema njegovim riječima, da je istorija u tom momentu bila drugačija, pozicija srpskog naroda danas bi bila mnogo teža.

-Danas smo imali priliku ovdje da, povodom 80 godina od oslobađanja Beograda, vidimo fotografije, razne predmete koji su iz tog vremena i na neki način su nas podsjetili na to vrijeme koje je važno za naše postojanje - izjavio je Višković za SRNU i RTRS.

Višković je napomenuo da je Beograd bio pod okupacijom tri godine i sedam mjeseci, ali da je tog 20. oktobra 1944. godine, na današnji dan, u njemu konačno zaživjela sloboda.

-Srbija je naša majka. Prema tome, oslobođenje Beograda i mi iz Republike Srpske doživljamo kao kao naš dan i naš datum i događaj koji je važan za istoriju Srba gdje god oni živjeli - rekao je Višković.

On je istakao da je danas veliki dan i za srpski i za ruski narod.

-Hvala, prije svega, i predstavnicima Ruske Federacije koji su danas u Beogradu i koji svake godine dolaze da obilježe godišnjicu oslobođenja Beograda - rekao je Višković.

U Beogradu je, u prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i zamjenika predsjednika Savjeta Federacije Rusije Konstantina Kosačova, otvorena izložba "Vojna diplomatija na putu ka slobodi" povodom 80 godina od oslobođenja Beograda od nacističke okupacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana