Višković: Kineske kompanije spremne da grade i finansiraju projekte u Srpskoj

Srna
Foto: RTRS

PEKING - Sve kineske kompanije sa kojima sam razgovarao proteklih dana u Pekingu spremne su ne samo da grade, nego i finansiraju projekte u Srpskoj, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Sve te kompanije su, kako je rekao, u vlasništvu države i rade uz saglasnost sa institucijama vlasti u Kini.

Višković je ocijenio uspješnim današnji sastanak sa predstavnicima Kineske državne željeznice koja je ponudila pomoć da u Srpsku pošalje ekspertski tim koji će pomoći „Željeznicama Srpske“ i resornom ministarstvu da uradi strategiju razvoja željeznica i željezničke infrastrukture na bazi kratkoročnih, srednjoročnih i dugoročnih planova.

„Razgovarali smo o tome da oni sa svojim stručnim timom predlože Republici Srpskoj, u skladu sa njenim potrebama, da li treba da gradi pruge za brzine vozova od 120, 160 ili 200 kilometara na čas“, rekao je Višković.

Premijer Srpske je ukazao da je Kineska državna željeznica najveća kineska željeznička korporacija, koja se u posljednjih 10 godina u kontinuitetu nalazi na 34. mjestu među top 500 kompanija na svijetu, sa više od 120.000 zaposlenih.

On je podsjetio da je ta kompanija već dobila jedan posao u Republici Srpskoj, a riječ je o izgradnji auto-puta od 17 kilometara od Bijeljine do Brčkog.

Premijer Srpske razgovarao je tokom službene posjete Kini sa predstavnicima grupacije „Sinofarm“, kompanija „Čajna enerdži grup“, Kineske nacionalne aero-tehnološke korporacije AVIK, kao i sa predstavnicima kineskih kompanija iz oblasti infrastrukture, građevine i željezničkog saobraćaja.

Višković je razgovarao je u Pekingu i sa predstavnicima kineske kompanije “Šandong” o izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor, koji ta kompanija gradi u Srpskoj, kao i o projektu brze ceste Bijeljina-Sokolac i potpisivanju memoranduma o razumijevanju koji će mu prethoditi.

Predstavnici kompanije “Šandong” istakli su da projekat auto-put Banjaluka-Prijedor teče planiranom dinamikom, te da očekuju završetak radova u predviđenom roku, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Premijer Srpske je istakao važnost inicijative “Pojas i put”, dodajući da Republika Srpska u okviru te inicijative vidi veliku šansu za razvoj i saradnju.

Višković je poručio da svaka kineska kompanija koja posluje u Republici Srpskoj može da ima otvorenog partnera u Vladi Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana