Višković: Veliki izazovi i pred budućom Vladom

Srna
Višković: Veliki izazovi i pred budućom Vladom

BANJALUKA - Buduću vladu Srpske čekaće isti izazovi kao i sadašnju, koji su globalnog karaktera, poput inflacije, rasta cijene energenata, ali i životnih namirnica, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković

Višković je ocijenio da je rusko-ukrajinski sukob prouzrokovao globalne posljedice i da već postoje procjene da ovaj sukob neće biti brzo završen.

“To je izazvalo mnoge poremećaje na koje nismo mogli uticati, ali moramo davati odgovore i tražiti najbolja rješenja”, rekao je Višković za ATV.

Govoreći o najavama novoizabranog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će mu biti povjerena pozicija mandatara za sastav nove vlade, Višković je rekao da je zahvalan Dodiku, SNSD-u i građanima za ukazano povjerenje na izborima.

“Protekle četiri godine obilježene su teškim situacijama i izazovima, od pandemije, sukoba u Ukrajini i ako nemate rezultat građani bi to na izborima i ocijenili”, istakao je Višković.

On je dodao da se zna ko će ostati u Vladi, ali da ne bi govorio o tome s obzirom na činjenicu da još zvanično nije mandatar.

Višković je naveo i da je koalicija “Država”, koja do sada nije činila skupštinsku većinu u Republici Srpskoj i nije bila u sastavu Vlade Republike Srpske, izrazila spremnost za razgovore u momentu formiranja nove Vlade, te smatra da sa njima treba razgovarati.

“Za razgovore se meni nije obratio DNS, SPS, SDS ni PDP, već koalicija žDržavaž”, rekao je Višković.

On smatra da je najvažnije da Republika Srpska ima usvojen budžet za 2023. godinu, kao i mjere ekonomske politike kako ne bi ušla u privremeno finansiranje jer, kako je pojasnio, u toj situaciji ne bi bila u mogućnosti da isplaćuje ni dostignuta prava - penzije, plate i sva davanja koja idu iz budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana