Višković: Ulagati u obnovljive izvore energije uz zaštitu životne sredine

Srna
Foto: Twitter

BANjALUKA - Električna energija je preduslov razvoja i u narednom periodu će se više ulagati u obnovljive izvore uz zaštitu životne sredine, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković

On je poručio da je dvodnevna konferencija "Balkan solar samit" koja se održava u Banjaluci dobra prilika da se dobiju odgovori na ključna pitanja iz ove oblasti.

"Očekujem da Balkan solar samit postane tradicionalno mjesto okupljanja. Samit ima podršku Vlade i naših kompanija i drago nam je da smo domaćini ovog značajnog skupa", rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

Već za sutra, on je najavio razgovore sa potencijalnim investitorima u sektor solarne energije.

"U saradnji sa Elektroprivredom, Republika Srpska želi da promoviše taj program u većoj mjeri nego što je to do sada bilo. Veliki je broj pitanja i nepoznanica. Očekujem da upravo danas i sutra na ovom samitu dobijemo odgovore", rekao je Višković.

U ovom momentu Vlada Republike Srpske, kaže Višković, dodijelila je 1.158 megavata u sektoru proizvodnje solarne energije i dodao da se uskoro može očekivati izdavanje građevinske dozvole za izgradnju solarne energije u Nevesinju, jačine 500 megavata.

"BiH, a time i Republika Srpska, u ovom momentu ima skoro 60 odsto proizvodnje iz termoelektrana a do 2035. godine trebalo bi da bude obrnut procenat u korist zelene energije. Do 2050. godine u pogonu ne bi trebalo da ima termolektrana", istakao je Višković.

S tim u vezi, premijer je naveo da je Republika Srpska ozbiljno pristupila ovom pitanju i očekuje da će samo udio solarne energije u ukupnom bilansu proizvodnje biti povećan sa 1,5 na 3,3 odsto u ovoj godini.

"U budućem periodu posvetićemo značajno veću pažnju proizvodnji energije iz obnovljivih izvora. Akcenat je na očuvanju životne sredine. Energija nam je potrebna, ali nam ne treba ako ćemo zagaditi našu životnu sredinu", poručio je Višković.

On je izrazio zahvalnost što je Banjaluka drugi put domaćin ovakvog Samita, koji okuplja stručnjake iz oblasti energetike, zaduženih za proizvodnju, distribuciju i prodaju.

U Banjaluci je danas otvoren dvodnevni "Balkan solar samit" posvećen promociji zelene energije i zaštiti životne sredine, a kome prisustvuje 50 eminentnih stručnjaka i oko 500 učesnika iz svijeta. Generalni pokrovitelj je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Samit je prilika za kompanije da predstave proizvode i usluge potencijalnim investitorima iz različitih sektora, oblikujući čistu i pametnu energetsku budućnost.

Otvaranju samita prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, kao i ministar za evropske integrcije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić.

Na samitu su i predstavnici lokalnih zajednica, "Elektroprivrede Republike Srpske", javnih preduzeća iz Srpske, Federacije BiH, kao i kompanija iz inostranstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana