Višković u Moskvi: Evropa i njena budućnost skoro nemogući bez ruskih energenata

GS
Višković u Moskvi: Evropa i njena budućnost skoro nemogući bez ruskih energenata

MOSKVA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, koji učestvuje u Moskvi, rekao je u panel diskusiji pod nazivom “Globalno tržište nafte i gasa: Kako proći kroz period turbulencije”, da su Evropa i njena budućnost skoro nemogući bez ruskih energenata.

Višković je učestvujući u panelu koji se održava u okviru Šeste ruske nedjelje energetike rekao da se danas zbog sujete pojedinih ljudi i političara, želi pokazati kako se može funkcionisati bez ruskih energenata, što, kako kaže, uopšte nije tačno, prenosi RTRS.

- Lanci i tokovi snabdijevanja gasom su specifičniji u odnosu na tokove snabdijevanja naftom. To su u svom obraćanju rekli i potpredsjednik Vlade Ruske Federacije Aleksandar Novak, kao i predsjednik Rusije Vladimir Putin. Oni su pomenuli da danas Evropa plaća više od 30 odsto veću cijenu gasa nego što je to bilo u prethodnom periodu - rekao je Višković.

Kaže da im samo zahvaljujući prošloj zimi, koja je bila relativno blaga i sada topla jesen ide na neki način na ruku.

- Pitanje je do kada će skladišta biti popunjena. Evropa u ovom momentu, može na neki način da balansira u smislu da građani i privreda ne osjete u pravom smislu nedostatak tog energenta - kazao je Višković.

Predsjednik Vlade Srpske kaže da se ovdje postavlja ključno pitanje, do kada će se stvarati privid.

- Zaista su nerazumne odluke Evrope. Dolazim iz jedne male zajednice, kakva je Republika Srpska, ali mi smo pokazali našu snagu. Nismo htjeli da prihvatimo varijantu da se priključimo sankcijama protiv Rusije - naveo je Višković u svom govoru.

Naglasio je da Rusija ne odustaje od saradnje sa zemljama zapadnog Balkana, što je u svom govoru potvrdio i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Naglasio je da je interes Srpske da u narednom periodu obezbijedi što povoljnije cijene energenata, odnosno gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana