Višković: Srpska ne prihvata kolonijalni status u 21. vijeku

GS
Višković: Srpska ne prihvata kolonijalni status u 21. vijeku

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da Srpska ne prihvata kolonijalni status u 21. vijeku nego traži da se primjenjuju Ustav i zakoni demokratske zemlje.

Višković je istakao da je Kristijan Šmit u posljednjih manje od mjesec dana dva puta intervenisao na Izbornom zakonu BiH kako bi pojačao sudsku presudu i eliminaciju predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika iz političkog života.

On je naveo da je Šmit u jednom momentu rekao kako je radio neke tehničke izmjene, te da je u svom maniru sakrio ono najvažnije, a to je da je u članu osam išao da pojača sudsku presudu i eliminaciju Dodika iz političkog života u Srpskoj.

"Onda su mu sugerisali da će tako biti smijenjena Centralna izborna komisija, pa neće moći sprovoditi sve to što želi. Ekspresno je Šmit požurio, što je prije moguće, da svim članovima CIK-a produži neograničeno mandat", naveo je Višković.

Ipak, kaže premijer Srpske, Šmit je dobio još brži odgovor od Vlade Republike Srpske.

"Vlada Srpske saopštila je da je neprihvatljivo nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH od samozvanog visokog predstavnika u BiH i pozvala sve članove organa za sprovođenje izbora iz Srpske da podnesu ostavke na dužnost", podsjetio je Višković.

On je istakao da Republika Srpska ne može da prihvati nametanje zakona, posebno ne od Šmita, koji nema mandat.

"Čak i da je Šmit potvrđen važećom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN, on ne bi mogao da nameće zakone. Nijedan visoki predstavnik prije njega nije imao mandat da može da nameće zakone. Visoki predstavnik po Dejtonu je tumač civilnog sprovođenja Dejtonskog sporazuma", naglasio je Višković za RTRS.

Premijer je rekao da, ako bi se u srpskoj pravili da ne primjećuju šta se dešava, onda će kako navodi, sljedeća instanca biti imovina Republike Srpske.

Kada je riječ o donošenju izbornog zakona Republike Srpske i zaključku Vlade o ostavkama članova Izborne komisije, Višković je rekao da Vlada nema mandat da naredi bilo šta jer izborne komisije u lokalnim zajednicama biraju njihove skupštine.

"Ko želi podnijeti ostavke, to radi organu koji ih je imenovao, a ne Vladi. Nametanje Izbornog zakona je kolonijalni status što Republika Srpska ne prihvata", kaže Višković.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske pozvala partnerske stranke da posredstvom parlamenta BiH usvoje izmjene Izbornog zakona BiH i Šmitu kažu da u BiH može doći kao turista, a ne raditi ono što je naumio.

"Ne može niko biti član EU, pa ni BiH, ako ima kolonijalnu upravu. BiH sa Šmitom je više od kolonijalne uprave", rekao je Višković.

On je naveo da, ukoliko se parlament BiH ne oglasi o pozivu Narodne skupštine Republike Srpske, republički parlament će donijeti izborni zakon Republike Srpske.

Višković je rekao da je Vlada Srpske sve uradila sa ciljem upozorenja na nelegalno nametanje Šmita, te da očekuje da se Savez opština i gradova Republike Srpske oglasi o prijedlogu Vlade Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana