Višković: Srpska brani institucije, poziv građanima da se masovno odazovu

SRNA
Višković: Srpska brani institucije, poziv građanima da se masovno odazovu

BANjALUKA- Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković pozvao je građane Srpske da se masovno odazovu na današnje skupove podrške predsjedniku Republike Miloradu Dodiku i da dostojanstveno pokažu da brane institucije i Srpsku.

"Ovdje je riječ o institucijama i ovdje je u pitanju Republika Srpska. Mi treba da branimo institucije. Ne da budemo advokati pojedinca, ovdje govorimo o instituciji predsjednika Republike Srpske i direktoru `Službenog glasnika Republike Srpske`", izjavio je Višković sinoć za ATV.

Premijer je naglasio da, ako se ne brane institucije - ne brani se ni Republika Srpska, ocjenjujući da će se skupu odazvati veliki broj ljudi, čime bi bila poslata jasna poruka da ovo što se radi, kada je riječ o podizanju optužnice protiv Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, nema veze sa pravom i pravdom.

"Pozivate na odgovornost ljude koji su radili samo ono što piše u Ustavu, kao što je potpisivanje ukaza o proglašenju zakona koji je usvojila Narodna skupština i vi hoćete nekome i to da zabranite", rekao je Višković.

On je upitao šta treba da radi direktor Službenog glasnika, osim da objavi ukaz koji je potpisao predsjednik, a prethodno je dokument usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srpske?

"Planirao sam odlazak u Sarajevo. Pozivam naše ljude da skup bude dostojanstven, bez bilo kakvih provokacija i incidenata. Ne vidim nijedan razlog zbog čega bi neko zabranio takav jedan skup kada su tamo razna udruženja i organizacije imali protestna okupljanja i sve je prošlo u najboljem redu", naveo je Višković.

Višković je pozdravio podršku udruženja proisteklih iz proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata i dodao da je to i očekivano, s obzirom na to da su napadnute institucije Srpske.

"Ovo je odbrana institucija Republike Srpske. Ne vidim da ima bilo ko u Republici Srpskoj ko neće stati iza svojih institucija. Nema veće institucije od predsjednika Republike Srpske", naglasio je Višković.

On smatra da je jasna pozadina ovog slučaja, ali i napomenuo da neizabrani stranac bez legitimiteta ne može biti iznad institucija.

Višković se osvrnuo i na nametanje zakona, koje je donio neizabrani stranac, te upitao šta treba onda da rade legalno izabrani predstavnici u ovoj zemlji?

"Ako vi onemogućavate predsjedniku Republike Srpske da radi u skladu sa Ustavom i zakonima, a to je da potpisuje ukaze, odnosno zakone koje je donijela Narodna skupština, onda ste vi de-fatko i de-jure ukinuli poziciju predsjednika Republike", ocijenio je Višković i dodao da im je to krajnja namjera.

Višković kaže da ne razumije zbog čega je podignuta optužnica ako su legalno izabrani predstavnici u institucijama donijeli neku odluku, a ne reaguje se kada to učini neizabrani stranac bez legitimiteta.

"Mi moramo pravnim stvarima da se borimo protiv nepravde. Uvažam Njemačku kao veliku silu i ekonomiju i nema niko ništa protiv Njemačke, ali ne može jedan Nijemac doći ovdje i reći da se on od danas tu pita. Postavlja se logično pitanje, zbog čega se onda održavaju izbori?", rekao je Višković. /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana