Višković: Srbi danas proživljavaju sve što su i u Kočićevo doba

Srna
Višković: Srbi danas proživljavaju sve što su i u Kočićevo doba

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Banjaluci da srpski narod danas proživljava sve ono što je doživljavao u vrijeme književnika Petra Kočića, da su isti nalogodavci, a isti su i oni koji treba da budu kažnjeni.

"Zašto se na današnji dan ne prisjetiti njegovog djela `Sudovanje`? Imamo danas to isto sudovanje u BiH. Skoro identično onom iz perioda Petra Kočića", rekao je Višković nakon polaganja vijenaca u čast 59. "Kočićevog zbora".

Višković je podsjetio da Kočić nije samo bio književnik, već i narodni tribun.

"Kočić, nažalost, nije imao dug životni vijek, sa 39 godina je preminuo, ali zahvaljujući njegovom djelu sjećamo ga se i gotovo 140 godina nakon njegovog rođenja i zahvalni smo na onom što je radio", istakao je Višković.

Višković je napomenuo da je Vlada Republike Srpske odlučila da preuzme organizaciju "Kočićevog zbora" jer je to događaj od kulturno-istorijskog značaja za Republiku Srpsku.

"Molim medije da ove i svih narednih godina malo više pažnje posvetimo kulturnom dijelu manifestacije. Nije centralni događaj zborovanje u rodnom mjestu Petra Kočića, iako je i to naša istorija i tradicija. Ali, značaj Petra Kočića, onoga što je uradio za sve nas, je mnogo veći", naglasio je Višković.

Premijer je podsjetio da je Kočić u svoje vrijeme aktivirao značajan broj mladih ljudi, književnika i političara da se bore za slobodu srpskog naroda.

"Srpski narod konačno ima svoju slobodu, ima svoju Republiku na ovim prostorima u BiH i to je na neki način i djelo Petra Kočića. On to nije dočekao, ali se borio upravo za ovo u čemu mi danas uživamo - našu slobodu u našoj Republici Srpskoj. To je najveća tekovina i moramo se svi ujediniti i sačuvati našu slobodu", poručio je Višković.

On je ponovio da je Republika Srpska garant slobode i opstanka naroda na ovim prostorima.

Višković je pozvao gradonačelnika Draška Stanivukovića i sve Banjalučane da aktivno učestvuju u proslavi dana Petra Kočića.

"Želimo da ovo bude veličanstvena manifestacija i ko god može dati doprinos, hvala mu na tome. Vlada će u narednim godinama ovaj događaj podići na još viši nivo. Nadam se da nikad nećemo zaboraviti one poruke i djela koja nam je Kočić ostavio i koja treba da baštinimo", zaključio je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana