Višković: Slijedi izrada akcionog plana

Srna
Višković: Slijedi izrada akcionog plana

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će nova Vlada Srpske izraditi akcioni plan na osnovu njegovog ekspozea predstavljenog na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske, u kojem će biti razrađeni detalji i elementi na kojima će biti zasnovan rad Vlade.

"Uz taj plan se zadužuje svaki resor sa nosiocima poslova, vremenskim rokovima izvršenja. Mi ćemo to tromjesečno razmatrati na Vladi i vidjeti kako se ovo realizuje", rekao je Višković za Radio Republike Srpske.

On je naveo da će nova Vlada nastaviti raditi ono na čemu se radilo u protekle četiri godine kako bi se sačuvala Srpska u svom finansijskom, ekonomskom i političkom subjektivitetu i legalitetu.

Višković je rekao da se nastavlja teško vrijeme sa složenim političkim i geopolitičkim uslovima koji su prisutni u skoro čitavom svijetu, a u kojem će djelovati nova Vlada, ali smatra da će se takvo vrijeme prebroditi na najbolji način.

Predsjednik Vlade kaže da je pozvao sve dobronamjerne ljude iz Srpske, ali i iz regije i dijaspore koji imaju prijedloge, vizije i sugestije, da se uključe i da će za njih kabinet premijera, ali i svih ministara biti otvoren.

Odgovarajući na pitanje kako se u izboru članova nove Vlade moglo dogoditi da se u sastavu kabineta nađe "persona čija biografija nije baš primjerena članu Vlade", Višković je istakao da je tu napravljen previd i da ne može neko ko ima zatvorsku kaznu da bude ministar.

On je rekao da se Vlada sastavlja, a ne bira, dodajući da mu je žao što se to desilo i da ne želi da Dadu Dogana optuži na bilo koji način.

"Kad bi neki mandatar birao svoj kabinet, onda bi radio na sasvim nekom drugom principu. Od predsjednika političkih stranaka tražio sam da daju i nestranačko ime i da kažu da je to njihov prijedlog", rekao je Višković i dodao da su potrebni ljudi sa biografijama koji mogu adekvatno odgovoriti vremenu i zadatku.

Prema njegovim riječima, predsjednici političkih partija su u razgovoru s njim naveli da nemaju toliku širinu da ponude kadar iz redova hrvatskog i bošnjačkog naroda.

On smatra da princip izbora Vlade Srpske po sistemu osam Srba, pet Bošnjaka i tri Hrvata ne odgovara trenutnoj poziciji u kojoj se nalazi Srpska, dodajući da je to princip na osnovu popisa iz 1991. godine, a da sada se ulazi u 2023. godinu.

"Znači prošlo je više od 35 godina i o čemu govorimo! Mislim da o tom pitanju treba promjeniti Ustav Srpske, ali ne na štetu bilo kog naroda. Takođe smatram da bi trebalo napraviti i neku prekompoziciju ministarstava", naveo je Višković.

Osvrćući se na prethodni mandat, Višković je naveo da su napravljeni iskoraci u više pravaca i da je napravljen pomak u pozitivnom smislu.

"Možemo polemisati o tome da li je to dovoljno. Kada smo ranije rekli da je namjera Vlade da prosječna plata bude 1.000 KM, bili smo od opozije predmet ismijavanja, sada smo prebacili 20 odsto toga što smo rekli", dodao je Višković.

On se pozvao i na statističke podatke po kojima je u Srpskoj više od 290.000 zaposlenih lica, što je najveći broj u postojanju Republike Srpske, ističući da se broj zaposlenih povećao i pored pandemije virusa korona i energetske krize.

Višković je podsjetio i da je, između ostalog, došlo i do rasta penzija i socijalnih davanja, kao i na to da će se u Narodnoj skupštini Srpske naredne sedmice naći zakon prema kojem će porodice "četiri plus" na primanja od 750 KM imati na to plaćene poreze i doprinose, za šta je u budžetu za narednu godinu na toj stavci planirano 75 miliona KM.

Predsjednik Vlade je podsjetio da je prethodni saziv skupštine i vlade usvojio mjere ekonomske politike i budžet sa predviđenim rastom penzija i plata sa 1. januarom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana