Višković: Sena Uzunović nema pravo da nastavi postupak

Srna
Foto: RTRS

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da poslije današnjeg dana sudija Suda BiH Sena Uzunović više nema ni moralno niti bilo kakvo pravo da nastavi postupak protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića.

"Ako žele BiH onako kako se u nju kunu onda bi trebali da obustave ovaj postupak i da ovo ide ad akta", rekao je Višković na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu nakon ročišta Dodiku i Lukiću u Sudu BiH.

Višković je istakao da se danas pokazalo ono što godinu i po dana govore prestavnici Srpske, a to je da je suđenje predsjedniku Republike Srpske i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" politička farsa i političko suđenje.

"Ono što je sudija /Mirsad/ Strika pokušavao da sprovede i na kraju odustao, sada je u tu fazu došla i Sena Uzunović", naglasio je Višković.

Premijer Srpske rekao je da svaka dalja procedura i koraci samo vode BiH u živo blato i dubiozu.

"Kako nije politički proces kada predsjednik najveće političke partije iz drugog entiteta Bakir Izetbegović da izjavu da će Dodik biti presuđen, da je to već gotova stvar i da on ima za to signal iz međunarodne zajednice i međunarodnih faktora?! O čemu je onda ovdje riječ? Onda je ta ista Sena trebala da to nekako pravno uokviri i da sprovede tu izjavu svoga šefa. Očito da ne može", naveo je Višković.

On je rekao da se pravo u BiH gazi, ali da je veoma teško pravno se boriti protiv nepravnih stvari.

"Budite sigurni da će iz ovoga Republika Srpska i predsjednik Srpske izaći kao pobjednici, kako god to danas nekom izgledalo", poručio je Višković.

On je rekao da davanje izjava o ishodu procesa koji traje predstavlja brutalnost nad pravdom, što je nedopustivo.

"Ako želite BiH onda morate poštovati i drugog i drugačijeg, a prije svega morate poštovati Ustav svoje zemlje i pravne norme. Ovim današnjim ponašanjem u Sudu BiH je zakucan i posljednji ekser u mrtvački sanduk BiH. Ako želite da je sahranite, evo, mi ćemo vam doći na saučešće", rekao je Višković.

Današnje ročište pred Sudom BiH prekinuto je dok se Sudsko vijeće ne izjasni o zahtjevu odbrane Dodika za izuzeće sudije Sene Uzunović, a odluka će biti donesena do narednog ročišta koje je zakazano za 16. oktobar.

Situacija u sudnici danas prijetila da je preraste u eksces, a Uznovićeva nije dozvolila Dodiku ni da iznese svoje primjedbe, već mu je zaprijetila da će ga udaljiti iz sudnice i da, kako je rekla, neće biti u mogućnosti da napusti Sud BiH.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića zbog "nepoštovanje odluka Kristijana Šmita", zbog čega se protiv njih vodi proces pred Sudom BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana