Višković sa zamjenikom ruskog premijera: Potvrđena dobra saradnja Srpske i Rusije

Srna
Foto: RTRS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar energetike i rudarstva Petar Đokić održali su danas sastanak sa zamjenikom premijera Rusije Aleksandrom Novakom.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici ruske kompanije "Gasprom" i uprava kompanije "Zarubežnjeft".

Novak je izjavio da je realizacija isporuke gasa iz Ruske Federacije u Republiku Srpsku uspješna i stabilna te da je na sastanku razgovarano o dugoročnim ugovorima o isporuci gasa.

"Imamo dobru saradnju i u oblasti nafte. Rade preduzeća kao što je Rafinerija Brod, a pričali smo i o perspektivama saradnje. U oblasti gasa smo razgovarali ne samo o isporukama nego i o povećanju obima, izgradnji nove generacije. Pozitivno ocjenjujemo i dosadašnju saradnju, ali imamo i nove planove", rekao je Novak.

Višković u Moskvi: Evropa i njena budućnost skoro nemogući bez ruskih energenata

On je zahvalio Viškoviću na učešću na Šestoj ruskoj nedjelji energetike u Moskvi.

"Izuzetno nam je drago da je prisustvovao panel-diskusiji pod nazivom `Globalno tržište nafte i gasa: Kako proći kroz period turbulencije?` u okviru Šeste ruske nedjelje energetike u Moskvi", rekao je Novak za RTRS.

On je naglasio da su razgovarali o aktuelnoj situaciji i budućoj saradnji.

"Na sastanku smo definisali realizaciju određenih projekata i ocijenili da se saradnja uspješno razvija", naglasio je Novak.

Višković je zahvalio za razumijevanje koje je Rusija imala prema prijateljskim zemljama u pogledu cijena gasa.

"Želim da zahvalim Ruskoj Federaciji i predsjedniku Vladimiru Putinu što su imali razumijevanje prema prijateljskim zemaljama, kakva je i Republika Srpska, da smo prije svega gas, kao značajan energent, u prethodnom periodu kada su divljale cijene na evropskim berzama dobijali po cijenama koje su bile tržišne i prije samih sankcija", naglasio je Višković.

On je rekao da očekuje da tako bude nastavljeno i u budućem periodu.

Višković je prethodno učestvovao na panel-diskusiji pod nazivom "Globalno tržište nafte i gasa: Kako proći kroz period turbulencije" u okviru Šeste ruske nedjelje energetike.

U Rusiji je u toku Ruska nedjelja energetike, međunarodni događaj koji je prilika za razgovore o glavnim ekonomskim izazovima u energetici, kao i trenutnim pitanjima koja se tiču razvoja energetskog sektora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana