Višković: Prvo priznanje Bošnjaka da su u Potočarima imena živih

G.S.
Foto: RTRS

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je narodni poslanik Ramiz Salkić nedvosmisleno potvrdio da su Bošnjaci u Memorijalnom centru u Potočarima sahranjivali žive ljude.

“Salkić je nedvosmisleno potvrdio da su u Srebrenici sahranjivani ne poluživi ljudi, već živi ljudi. Nema poluživog čovjeka - ili je mrtav ili živ”, rekao je Višković tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Višković je istakao da su Bošnjaci “ukopavanjem živih ljudi” u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice skrnavili ovaj centar, a ne Republika Srpska.

Salkić je prethodno potvrdio da je premijer Višković u pravu kada je rekao da su “poluživi ljudi” zakopavani u Srebrenici od 13. do 15. jula 1995. godine.

Premijer Srpske je ukazao da Bošnjaci uživaju veća prava u Republici Srpskoj od Srba u Federaciji BiH (FBiH).

“Bošnjaci su dobro došli i imaju sva prava kao i ja dok poštuju Republiku Srpsku”, rekao je Višković, prenosi ATV.

Višković je upitao Salikića šta je sa pravima Srbima po popisu iz 1991. godine godine u FBiH?

“Spremni smo u Republici Srpskoj da zajedno sa FBiH potpišemo da svi treba da se pridržavamo Ustava Republike Srpske i Ustava BiH”, rekao je Višković.

On je naveo da su Bošnjaci uz pomoć stranih mentora preoteli i prenijeli veliki broj nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH, a da to nigdje ne piše u Ustavu BiH.

Višković je ukazao da u BiH treba primijeniti popis stanovništva iz 2013. godine, te upitao šta znači to što po popisu stanovništva iz 1991. godine ima 150.000 Srba u Sarajevu, a danas jedva 5.000 Srba u tom gradu?

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je skupštinska rasprava o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda sa Svesrpskog sabora u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana