Višković: Proboj koridora donio spas Srbima u zapadnom dijelu Srpske

Srna
Višković: Proboj koridora donio spas Srbima u zapadnom dijelu Srpske

MILIĆI - Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je Srni da je proboj koridora 1992. godinu, kojim je spojen zapadni i istočni dio Srpske i otvoren put prema Srbijim istorijska pobjeda Vojske Republike Srpske jer je donijela spas srpskom narodu u Krajini koji je bio u potpunoj blokadi.

Višković je istakao da se ta akcija ne zove slučajno "Koridor života" jer je spaseno skoro milion i po Srba koji su bili u potpunoj blokadi u zapadnom dijelu Republike Srpske i u Republici Srpskoj Krajini.

On je podsjetio da je prije proboja Srpska platila najskuplju cijenu, jer je direktan povod za ovu akciju bila smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika.

Višković je napomenuo da isti oni koji su onemogućili da kiseonik dođe do Kliničkog centra u Banjaluci i danas vrše pritisak na Republiku Srpsku.

Prema njegovim riječima, zlotvori su učinili da ta djeca ne dožive radost života zbog čega je i donesena odluka da se izvrši proboj.

"Odluka VRS da oslobodi taj prolaz je nešto što se danas izučava na vojnim akademijama, to je jedna veličanstvena pobjeda VRS i donijela je spas za srpski narod koji je bio u blokdati. Tu veličanstvenu pobjedu ćemo obilježavati dok srpski narod postoji na ovom prostoru", rekao je Višković.

Na Dugoj njivi kod Modriče danas će biti obilježene 32 godina od proboja Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine, u kojem je poginulo 855 borca Vojske Republike Srpske i 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske.

Vojna operacija "Koridor 92" trajala je od 14. do 28. juna na području Posavine i omogućila je spajanje zapadnih dijelova Srpske i Republike Srpske Krajine sa ostalim dijelovima Srpske i Srbijom.

Ovom akcijom okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana