Višković: Prijave protiv svih koji su onemogućili i opstruisali gašenje požara

GS
Višković: Prijave protiv svih koji su onemogućili i opstruisali gašenje požara

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je za RTRS da će biti podnesene prijave protiv svih koji su svojim nečinjenjem onemogućili i opstruisali gašenje požara u Nacionalnom parku "Sutjeska" na vrijeme.

- Neki ljudi su zbog svojih sujeta i patološke mržnje onemogućili da helikopteri iz Srbije dođu u subotu i dejstvuju na požarištu i čekalo se do utorka. Zamislite na ovakvim temperaturama kako požar bjesni i kakve su posljedice. Podnijećemo prijave protiv odgovornih, neću unaprijed da govorim o imenima dok ne dobijem sve informacije - istakao je Višković.

On je rekao da helikopteri Oružanih snaga BiH nisu namijenjeni za gašenje požara i da se ne mogu se nositi s tim s obzirom na mali kapacitet vedra od 500 i 900 litara, za razliku od helikoptera iz Srbije od kojih jedan ima kapacitet vedra četiri tone.

- Šteta bi bila manja da je odobren dolazak i dejstvovanje helikopera iz Srbije u subotu, ali i ovo je BiH - naglasio je premijer Srpske.

On je zahvalio kompaniji Hifa oil za donaciju kerozina helikopterima.

- Iz kompanije Hifa oil su, na naš zahtjev da se obezbijede dovoljne količine kerozina na Tjentištu, poslali cisternu i rekli da će donirati koliko god je potrebno za gašenje - naveo je Višković.

On je rekao da su helikopterima iz Srpske i Srbije potrebne velike količine goriva jer u toku dana izbace blizu 300 tona vode.

Višković je naglasio da su požari u Republici Srpskoj pod kontrolom i da su uloženi ogromni napori da budu lokalizovani.

- Ima još tačkastih požara, ali jutros od 7.00 tri helikoptera gase vatru dok je u potpunosti ne ugase, ako ne bude jakog vjetra kao juče koji onemogućava gašenje - rekao je Višković.

Premijer Republike Srpske je naglasio da je Srpska spremna da pomogne u gašenju požara u FBiH čim ugasi požare na svojoj teritoriji.

- Juče sam informisan da je aktivan požar u okolini Kaknja. Naša Civilna zaštita je dobila zahtjev od Civilne zaštite FBiH da im stavi na raspolaganje bazene s vodom u svom vlasništvu - rekao je Višković.

On je istakao da situacija u vezi požara u FBiH najbolje ilustruje odnos stranih zemalja prema BiH kojima, kaže, nije stalo do BiH jer da jeste, bila bi ponuđena međunarodna pomoć za gašenje vatre.

Požar u NP "Sutjeska" je izbio u petak, 9. avgusta.

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac je odmah reagovao i zatražio od bošnjačkih ministara u Savjetu ministara da hitno i bez odgađanja postupe u skladu sa nadležnostima i u najkraćem roku odobre angažman helikoptera MUP-a Srbije.

Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara Elmedin Konaković rekao je da bi vlasti Srpske trebalo da se obrate Oružanim snagama BiH, a tek nakon toga institucijama drugih zemalja, dok je ministar odbrane Zukan Helez rekao da neće odobriti da helikopter MUP-a Srbije gasi požar na teritoriji BiH.

Savjet ministara je tek 12. avgusta usvojio  odluku kojom je BiH zatražila međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje u gašenju požara, a helikopteri iz Srbije na Tjentište su stigli dan aksnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana