Višković: Nova investicija na prostoru Republike Srpske

Srna
Foto: Srna

LAKTAŠI - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković potpisao je danas u Laktašima memorandum o razumijevanju sa predstavnicima češke kompanije „Eko-investment“.

- Ovo je nova investicija na prostoru Republike Srpske. Kompanija u ovom momentu ima preko dvije milijarde KM prometa. Ono što je posebno zanimljivo za kompaniju Celeks, imaju preko 328 radnika koji danas rade i broj zaposlenih će se povećavati - istakao je Višković.

Premijer Srpske ističe da će Celeks postati lider prozivodnje papira na prostoru Zapadnog Balkana.

- Republika Srpska će imati više benefita. Imamo strane investicije i oviom demantujemo sve koji govore da Srpska ostaje bez ulaganja. Vlada Srpske će kompaniji Celeks i Eko grupaciji biti partner i prije zvaničnog potpisivanja realizovali smo 50 odsto iz memoranduma - dodao je Višković.

Memorandum je potpisan u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. koji je rekao je da je cilj da kompanija „Eko investment“, u čijem je vlasništvu i fabrika „Celeks“, u narednom periodu poveća nivo proizvodnje i broj zaposlenih, a prvi korak za realizaciju investicije od 100 miliona evra je pomenuti memorandum.

„Potrebno je regulisati imovinsko-pravne odnose da bi se mogli graditi novi objekti i da bi se mogle postaviti najmodernije mašine u oblasti proizvodnje papira. Kompanija je izvozno orijentisana i za Republiku Srpsku je važno da u svom bilansu ima izvoz koji je važan ekonomski pokazatelj“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Laktašima nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju.

On je naveo da je „Celeks“ bila uvijek socijalno odgovorna kompanija uprkos teškim trenucima, a posljednji je požar koji je zahvatio pogone fabrike koji je prouzrokovao višemilionsku štetu.

„Izvršavali su svoje društvene obaveze. Ovo što se desilo podrazumijeva potrebu da Vlada bude prisutna“, rekao je Dodik.

On je rekao da su predstavnici kompanije odlučili da dodatno investiraju u Republiku Srpsku.

„Dogovorili smo se šta Vlada treba da učini i to je sve dio memoranduma. Moje je samo da čestitam. Nama je važno da očuvamo radna mjesta i da podržimo kompaniju koja daje dobre rezultate, i u narednom periodu“, naveo je Dodik.

Investicioni ciklus odnosi se na izgradnju nove hale, konfekcijske linije i skladište gotovih proizvoda, nabavku nove papir mašine sa pripadajućom infrastrukturom, te investicije u energetsku infrastrukturu.

Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović i predstavnik kompanije „Eko investment“ potpisali su ugovor o snabdijevanju električnom energijom u narednih pet godina i jedini je takve vrste.

Potpisivanje je upriličeno u Hotelu „San“ u Laktašima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana