Višković: Nikada ne zaboraviti srpske žrtve u borbi za slobodu

Srna
Višković: Nikada ne zaboraviti srpske žrtve u borbi za slobodu

BANjALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković čestitao je srpskom narodu Dan primirja u Prvom svjetskom ratu, ističući da nikada ne smije zaboraviti svoje žrtve u borbi za slobodu.

"Odajući počast našim herojima u Velikom ratu, nikada ne smijemo zaboraviti da je srpski narod uvijek bio na strani slobodarskog svijeta podnoseći ogromne žrtve u borbi za slobodu i pravo da živi na svojim vjekovnim ognjištima", naveo je Višković.

On je naveo da se na ovaj veliki dan kada je 1918. godine okončan Prvi svjetski rat, sa poštovanjem i zahvalnošću treba sjećati nemjerljive žrtve koju su srpski narod i njegova vojska dali za slobodu i mir svoje otadžbine, objavljeno je na nalogu "Vlade" na društvenoj mreži "Iks".

Višković je naglasio da je zato danas očuvanje srpskog naroda, svuda gdje on živi, njegovo jedinstvo i sloga, imperativ za sve generacije, i sadašnje i za one koje dolaze.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježava se u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine kada je u francuskom gradu Kompjenu potpisano primirje, čime je okončan Prvi svjetski rat.

Kao motiv za amblem tog praznika koristi se cvijet Natalijine ramonde, a odabran je u znak sjećanja na vaskrs Srbije, koja se iz pepela Prvog svjetskog rata uzdigla i nastavila put kojim i danas uspješno gradi poziciju vodeće zemlje u regionu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana