Višković Nastavljaju se pregovori sa mađarskom partnerima o investicijama

Srna
Višković Nastavljaju se pregovori sa mađarskom partnerima o investicijama

TREBINjE - Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio je danas nastavak pregovora sa mađarskim partnerima o investicijima, te da će im predočiti projekte koji se odnose na putnu infrastrukturu, solarne i hidroelektrane, ali i druge.

Višković je rekao da se u jučerašnjim razgovorima sa predsjednikom Vlade Mađarske Viktorom Orbanom govorilo o značajnim investicijama u Srpskoj u narednom periodu.

"Potpisali smo memorandum o saradnji između dvije Vlade i u narednih mjesec ili dva dana otići ću u Mađarsku i tamo ćemo nastaviti pregovore o tim investicijama", rekao je Višković novinarima u Trebinju.

On je dodao da će Republika Srpska u međuvremenu detektovati ono što je zanimljivo da se gradi, od putne infrastrukture, solarnih i hidroelektrana, ali i drugih objekata.

"Sve su to projekti koje ćemo predočiti mađarskim partnerima, tako da u narednim mjesecima očekujemo da ćemo napraviti značajne iskorake na dobrobit svih građana Republike Srpske", rekao je Višković.

Višković je naveo da se u Hercegovini već radi na solarnim elektranama, navodeći da se na području Trebinja sa mađarskim partnerima gradi solarna elektrana "Trebinje jedan", te da će se ovih dana aneksirati taj ugovor.

Višković je rekao da je ta elektrana trebalo da ima 70 ili 80 megavata snagu, a sada će imati oko 150 megavata, zato što mađarski investitor ima dvoslojne panele koji sa obje strane proizvode električnu energiju, pa se na istom prostoru dobija dvostruko veći kapacitet.

Prema njegovim riječima, Vlada Srpske odobriće taj projekat.

 

Srpska nastavlja borbu pravnim sredstvima

 

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je je da će se Republika Srpska, nakon neustavne odluke Ustavnog suda BiH, nastaviti boriti pravnim sredstvima i da će učiniti sve da sačuva mir i stabilnost.
"Borićemo se pravnim sredstvima. Ni na kakav način ne želimo ugroziti bezbjednost naših građana u Republici Srpskoj, a time ni građana u BiH. Poruka Ustavnog suda BiH je, zaista, veoma opasna - da ignoriše postojanje jednog naroda, entiteta koji zauzima 49 odsto zemlje i da na neustavan način radite to sve!?", ističe Višković.

On smatra da je bilo prirodno da se neustavna odluka poništi, ali i ističe da ne očekuje da se to desi.

"Ako u tom sudu ima bar malo morala i stručnih normi, bilo bi očekivano da oni tu svoju odluku u najmanju ruku ponište. Ali, ne očekujem takvu reakciju zato što je ovo BiH", kaže Višković.

Višković za RTRS ističe da Republici Srpskoj ne ostaje ništa drugo nego da zakaže posebnu sjednicu Narodne skupštine Srpske na kojoj će se donijeti odluke o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda na teritoriji Republike Srpske.

"Taj zakon ćemo putem naših poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH uputiti zakonom predviđenu proceduru. U novom zakonu će biti riješeno i koji je kvorum, na koji način se biraju sudije. Definitivno poslije 30 i više godina od nemilih događaja koji su se desili na prostoru BiH, zaista je došlo vrijeme da u Ustavnom sudu BiH sjede sudije iz BiH, da strancima zahvalimo na dosadašnjem /ne/radu. Krajnje je vrijeme da oni odu i da sudbinu ove zemlje preuzmu domaće institucije", naglašava Višković.

Višković napominje da je nerazumno da Ustavni sud donosi neustavne odluke, jer da bi neko postao sudija ovog suda u blio kojoj zemlji mora da bude vrhunski pravnik, a u Ustavnom sudu BiH i dalje sjede stranci.

On navodi da nedavna izmjena pravila Ustavnog suda BiH, gdje kažu da više nije potrebno da imaju sudiju koji dolazi iz Republike Srpske, kojeg bira Narodna skupština Srpske, neodoljivo podsjeća na situaciju iz devedestih godina prošlog vijeka kada je preglasan jedan konstitutivni narod i uslijedili su nemili događaji.

Višković ističe da način donošenja ove odluke govori o aroganciji i pokazivanju mišića, ali i nepoštovanja prema Srbima.

Zamjenik šefa Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica izjavio je Srni da će skupštinski Kolegijum u ponedjeljak, 26. juna, zakazati sjednicu Narodne skupštine o Ustavnom sudu BiH, s obzirom na to da je istekao rok dat ovom sudu da ukine spornu odluku.

Ustavni sud BiH nije dao nikakav odgovor nakon zahtjeva iz Republike Srpske da danas do 12.00 časova povuče spornu odluku o brisanju člana 39 Pravilnika tog suda.

Ustavni sud BiH saopštio je početkom ove sedmice da je izbrisao odredbu u Pravilu o svom radu o odgađanju sjednice ako ne prisustvuje najmanje jedan sudija koga je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana