Višković: Mi više trebamo Evropskoj uniji, nego oni nama

GS
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - BiH više treba EU i Briselu, nego oni nama, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

-Iako ne spominju datum pregovora, negdje u spekulacijama kažu - datum ćete dobiti poslije izbora za Evrospki parlamet. To znači da ni oni nisu sigurni. Pitanje je hoće li ti koji su danas donijeli odluke, poslije juna biti na tim funkcijama - navodi Višković, prenosi RTRS.

Istakao je da zna da neki neće biti tu.

- Ne vidim ovdje ništa spektakularno. BiH u odnosu na Ukrajinu i Moldaviju, a i na neke susjedne zemlje sa zapadnog Balkana, trebala je dobiti ranije taj status - rekao je Višković.

Evropska komisija donijeće odluku da preporuči Savetu EU da otvori pristupne pregovore sa BiH, najavila je danas predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Višković: Američki izvještaji zlonamjerni

Radovan Višković rekao je da su američki izvještaji zlonamjerni i da žele da Srpskoj uzmu rudna bogatstva.

Višković je naveo da se u BiH vještački pravi priča o narušenoj bezbjednosti, naglasivši da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i svi drugi pojednci i institucije štite Ustav.

-Ako neko naruši mir to će biti isključivo djelovanjem stranaca. To pitanje treba postaviti Ambasadi SAD - rekao je Višković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naglasio da postoje pritisci stranaca, te podsjetio kako su pokušali da zaustave transakciju prilikom isplate bečkih obveznica.

-Mi smo platili dva dana ranije. Oni bi to zaustavili da mogu pričati da Republika Srpska nema novaca. Prijete sankcijama, ucjenama i sprečavanjem projekata. Miješaju se i u ono što sami želimo da gradimo - rekao je Višković.

Kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe (ODNI) Sjedinjenih Država navela je u godišnjem izvještaju da će se “zapadni Balkan vjerovatno suočiti s povećanim rizikom od lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine”.

Zapadni Balkan, konkretno BiH i Kosovo i Metohija, pominju se u poglavlju “konflikti i nestabilnost”, a upozorava se kako bi “nacionalistički lideri mogli pogoršati napetosti, dok će spoljni akteri iskoristiti etničke razlike da bi povećali ili zaštitili svoj regionalni utocaj i osujetili širu integraciju Balkana u EU ili evroatlantske institucije”.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana