Višković: I za Satlera nedopustivo da neizabrani stranac interveniše u zakonodavstvo

Srna, RTRS
Višković: I za Satlera nedopustivo da neizabrani stranac interveniše u zakonodavstvo

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je šef Delegacije EU u BiH Johan Satler saglasan da je nedopustivo da jedna zemlja koja je na putu ka EU ima neizabranog stranca koji interveniše u zakonodavstvo.

- Želim to javno da kažem, čak ako i Satler demantuje - istakao je Višković komentarišući sastanak sa Satlerom.

Višković ističe da to sve znači degradaciju demokratije, izbora i Parlamentarne skupštine BiH.

- Ako jedan čovjek bez obzira kako se zvao i odakle dolazio može da interveniše u zakonodavstvo i kaže “ako mene ne poštujete, idete u zatvor”. I većina država članica EU ne podržava takvo ponašanje i takav stav. Satler je rekao da će u neformalnom razgovoru to prenijeti Kristijanu Šmitu - istakao je Višković.

Kaže da je tokom sastanka pomenuo i postupak pred Sudom BiH protiv predsjednika Srpske Milorad Dodika.

- Rekao sam da taj proces može izazvati neželjene reakcije - izjavio je Višković.

Višković ističe da je ustavna obaveza MUP-a Srpske da štiti predsjednika Srpske.

- Zamislite apsurd ako neko uputi nalog za hapšenje predsjednika. Da li mora doći do kontakta između institucija i MUP-a Srpske i ko će biti za to odgovoran? - upitao je Višković.

Kaže da ga je Satler pitao za procjenu.

- Rekao sam da moraju biti svjesni da će MUP Srpske raditi ustavom zagarantovan posao. Predsjednik Srpske je štićena ličnost. Tačno je propisana procedura. U jednom trenutku može doći do eskalacije bezbjednosne situacije u BiH. Želio sam to da im kažem i neka znaju da moraju voditi računa o tome. Bilo bi dobro da o tome razmišljaju na vrijeme - istakao je Višković. Istakao je i da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srpske preduzima potrebne mjere s ciljem sprečavanja eventualnog terorističkog akta.

Višković je podsjetio da su italijanske bezbjednosne službe procijenile kako su mogući teroristički napadi na prostoru Evrope, ocijenivši da je to moguće jer postoje ljudi koji su učestvovali na nekim od ratišta na Bliskom istoku.

On je istakao da je danas prenio šefu Delegacije EU Johanu Satleru da za MUP Srpske nije obavezujući poziv ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića da se u BiH podignu mjere bezbjednosti na viši nivo zbog bojazni od eventualnog prelivanja krize sa Bliskog istoka, ali da uvažava trenutnu situaciju i preduzima potrebne mjere.

-Ministar bezbjednosti nema nadležnost da naredbodavno traži postupanje nekih drugih bezbjednosnih agencija u BiH, ali uvažavajući trenutno stanje i mogućnost MUP preduzima potrebne akcije koliko je moguće da spriječimo da se desi neki teroristički akt - rekao je Višković novinarima u Sarajevu.

On je napomenuo da je danas razgovarao sa šefom Delegacije EU Johanom Satlerom i o dešavanjima u Gazi, migracijama, bezbjednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana