Višković i Sijarto potpisali izjavu o saradnji

GS
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto potpisali su danas u Banjaluci Zajedničku izjavu o saradnji Republike Srpske i Vlade Mađarske u kojoj dvije strane potvrđuju namjeru da ojačaju uzajamno korisnu saradnju institucija i privrednih subjekata.

Kako je ranije iz Vlade Srpske saopšteno, izjava ima za cilj unapređenje privredne, naučno-tehnološke, obrazovne, kulturne i druge saradnje.

Strane izražavaju namjeru da, u okviru svojih institucionalnih nadležnosti i u skladu sa zakonima BiH i Republike Srpske i Mađarske, u punom poštovanju preuzetih međunarodnih obaveza i onih koje obavezuju Mađarsku zbog njene pripadnosti EU, promovišu realizaciju inicijativa od međusobnog interesa.

Tim inicijativama je cilj unapređivanje i proširivanje uzajamno korisne saradnje u oblastima privrede - energetika, industrija, mala i srednja preduzeća, poljoprivreda, vodoprivreda, turizam i druge privredne djelatnosti/, nauke, tehnologije, kulture, obrazovanja, mladih, javne uprave i lokalne samouprave, zdravlja i drugim oblastima.

Potpisivanje izjave u Administrativnom centru Republike Srpske uslijedilo je nakon sastanka delegacija koje su predvodili predsjednik Srpske Milorad Dodik i premijer Mađarske Viktor Orban.

U Administrativnom centru Srpske predviđena je konferencija za novinare.

Za večeras su planirane šetnja Banjalukom i svečana večera u čast Orbanove posjete Republici Srpskoj.

Ranije danas Orbana i delegaciju Vlade te zemlje je na Međunarodnom aerodromu Banjaluka u Mahovljanima dočekao Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana