Višković: Formiranjem Vlade pokazali smo da smo najstabilniji dio BiH

GS
Foto: Dražan Pozderović

BANjALUKA - Formiranjem nove Vlade Republike Srpske, pokazali smo ono što pokazujemo sve ove godine - da je Republika Srpska najstabilniji dio BiH, da prvi implementiramo izbore i da smo to uradili i ovaj put, rekao je premijer Republike Srpske Radovan Višković gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a.

Istakao je da je bio spreman da se pojavi u Narodnoj skupštini Republike Srpske i prije mjesec, ali kako je istakao morao je sačekati da se formira Vijeće naroda.

- Svjestan sam da je 2023.godina izazovna i da neće biti lakša ili relaksiranija od prethodnih. Pred nama su veliki izazovi - rekao je Višković.

Dodao je da će maksimalno raditi svoj posao, da bi odgovorili svim zadacima.

- Ako se neko od ministara ne bude mogao nositi sa tim, neću imati razumijevanja i oni su toga svjesni. Tražiću maksimalan rad, a ko ne može da odgovori zadatku, radiće neke druge poslove - poručio je Višković.

Višković je naglasio da su ekonomski rast, digitalizacija, reforma javnih preduzeća, zdravstvena i socijalna politika i demografska obnova Srpske pet prioriteta nove Vlade Srpske.

-Za većinu ovih ciljeva, preduslov je formiranje tri radne grupe, što je novina izvršne vlasti. Zadatak prve je izrada socijalne karte, druge demografska obnova, treće izrada strategije održivog razvoja - rekao je Višković.

Govoreći o rastu cijena u Republici Srpskoj uprkos mjerama i apelima Vlade, Višković je rekao da će biti kontrolisani i kontrolni organi.

-Mislim da imamo dovoljno kadra da sve to ispratimo, samo je potrebno da sve to organizujemo na pravi način - rekao je Višković.

On je istakao da je Republika Srpska energetski stabilna.

-Energetska stabilnost znači život, a Srpska da nema energetsku stabilnost koju sada ima bila bi životno ugrožena. Jer, nemamo te resurse i kapacitete da nabavimo električnu energiju na berzama po cijeni od 300 ili 350 evra po megavatčasu i da to damo našim građanima po 25 evra. Morali bi je građanima prodavati po znatno većoj cijeni, koju bi rijetko ko mogao da plati - rekao je Višković.

Poslanici Narodne skupštine izabrali su novi saziv Vlade Republike Srpske, koju će predvoditi Radovan Višković.

Za izbor Vlade i premijera glasala su 74 poslanika, od čega ih je 51 bilo za, a 23 protiv.

U 16. sazivu, od 16 ministara 11 je novih. Glasanju u parlamentu je prisustvovao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nakon izbora, premijer i ministri položili su zakletvu.

Po političkim partijama 10 ministarstava je pripalo SNSD-u, dva je dobila Socijalistička partija, a po jedno DEMOS, Ujedinjena Srpska, Pokret za državu i NPS.

Novim sazivom ispoštovan je dogovor vladajućih stranaka, ali i Ustavom zagarantovan broj ministara iz srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana