Višković: BiH je protektorat, a Sud BiH...

SRNA
Višković: BiH je protektorat, a Sud BiH...

ISTOČNO SARAJEVO - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je BiH protektorat koji ne funkcioniše ni na Ustavu ni na zakonima nego na odlukama turiste Kristijana Šmita i da je Sud BiH inkvizicioni sud za Srbe.

Višković je rekao da je današnje ročište koje se pred Sudom BiH vodi u procesu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" Republike Srpske Miloša Lukića zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita, svjedočanstvo nepostoajnja BiH.

"Zasmetalo mi je to što u sudnici nastane prava panika i zabranjuje se izgovoriti riječ Kristijan Šmit. Ko god pomene, odmah se počne napadno braniti", rekao je Višković na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

On je rekao da se takve stvari ne bi mogle dešavati u Republici Srpskoj, što je ponovo dokaz da je Srpska bolji dio BiH.

"Prvo, imamo bolje uslove. Danas nisu postojali uslovi za normalan rad u sudnici i sali za medije, ali uporno žele da forsiraju ovaj predmet", rekao je Višković i dodao da proces protiv predsjednika Srpske nema nikakve veze sa pravom.

Višković je istakao da je veoma teško braniti se pravnim stavrima i elementima od nepravnih stavri. "Ovo je čisto silovanje i nametanje nekih aršina koji ne mogu nigdje proći, osim u BiH", poručio je Višković.

Prema njegovim riječima, Sud BiH se u ranijem periodu dokazo kao inkvizicioni.

"Ovo ne vodi nigdje. Svi oni koji se kunu u BiH i žele neku budućnost, sa ovakvim stvarima moraju prekinuti. Ili nemoj da nam zamjerate kada mio kažemo da ne želimo da živimo u ovakvoj zemlji i da se ne osjećamo bezbjedno", naglasio je Višković.

On je napomenuo da je vladavina prava glavni postulat bezbjednosti u svakoj zemlji.

"U ovoj zemlji nema vladavine prava", istakao je Višković i dodao da su Srbi uvidjeli na Sudu BiH ne mogu očekivati vladavinu prava.

Višković je poručio da će se institucije Republike Srpske boriti protiv takvog suda i tužilaštva.

"Pa kad dodate i Ustavni sud, CIK, OHR-a i glavnog mentora u vidu odlazećeg ambasadora /SAD/, onda vam je jasno šta Srbi mogu očekivati u ovakvoj BiH", rekao je Višković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana