Višković: Biće osnovana jedinica za koordinaciju i nadzor javnih preduzeća

Srna
Foto: Vlada RS

BANjALUKA - U sastavu kabineta Vlade Srpske biće osnovana jedinica za koordinaciju i nadzor javnih preduzeća Srpske rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u završnoj riječi o razmotrenom Prijedlogu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2023–2025. godine.

Višković je rekao da je cilj te jedinice da javna preduzeća Srpske naprave što više profita, a sve u interesu građana Republike.

On je rekao da Republika Srpska još ima prostora za značajna zaduženja do zakonskog limita.

“Za 2023. godinu u budžetu smo predviđeli više od milijardu KM zaduženja vezano za otplatu i servis kredita i obaveza koji dospjevaju 2023. godine. Sav taj dug ide na otplatu kredita”, rekao je Višković.

On je rekao da je plan da se u narednom periodu zakonski riješi pitanje podsticaja u poljoprivredi.

Višković je dodao da saradnja Srpske sa bilo kojom zemljom ne može štetiti ukoliko je u interesu Srpske.

On je zahvalio svim poslanicima koji su učestovali u raspravi o razmotrenom dokumentu.

Povećanje zaposlenosti, unapređenje poslovnog okruženja i povećanje efikasnosti javnog sektora identifikovani su kao glavni izazovi jačanja konkurentnosti i dugoročnog i inkluzivnog rasta.

Ovi izazovi poslužili su kao osnov kod formulisanja prijedloga ključnih reformskih mjera u razmotrenom Prijedlogu programa ekonomskih reformi Republike Srpske za period 2023–2025. godine, koji je pred poslanicima po hitnom postupku.

Višković: Redovno se servisiraju sve budžetske obave

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Narodnoj skupštini da se iz budžeta Srpske redovno serivisiraju sve obaveze, što će biti i nastavljeno, te da budžet nije ni u kakvoj dubiozi kako govore pojedini opozicionari.
On je rekao da se gotovo sav rast prihoda u predloženom budžetu za narednu godinu usmjerava na rashodovnu stranu – za povećanje plata, penzija i drugih davanja prema stanovništvu.

Višković je istakao da u narednom periodu treba nastaviti razgovore sa predstavnicima Boračke organizacije Srpske o nastavku unapređenja položaja boračkih kategorija, kojima će u skladu sa budžetom za narednu godinu biti povećana primanja za 13,5 odsto.

On je rekao da su na tom planu mogući rebalansi i usklađivanja budžeta za 2023. godinu zavisno od priliva u budžet, inflatornih kretanja i slično.

Višković je rekao da treba riješiti i problem zapošljavanja djece poginulih boraca, što je obaveza Srpske 30 godina nakon rata.

On je tokom rasprave u Narodnoj skupštini o Prijedlogu budžeta Republike Srpske za 2023. godinu, koji se razmatra po hitnom postupku i iznosi 5,383 milijardi KM, rekao da je cilj novih izdvajanja nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Srpskoj da se u Republici rađa što više djece.

Milunović: Uvećanje boračkih primanja za 13,5 odsto

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je Prijedlogom budžeta Srpske za iduću godinu predviđeno uvećanje svih primanja boračkih kategorija za 13,5 odsto.

"To je identično povećanju penzija i ostalih davanja koja će se vršiti iz budžeta Srpske", rekao je Milunović u Narodnoj skupštini Republike Srpske tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu budžeta Srpske za iduću godinu koji je pred poslanicima po hitnom postupku. On je naveo da boračka primanja predviđena za narednu godinu nisu "zatvorena priča".

"U zavisnosti od priliva sredstava sigurno je da će rebalansima biti obezbijeđena dodatna davanja i za ove kategorije kao što je bilo u protekloj godini", istakao je Milunović. On je rekao da nisu tačni navodi da je boračko-ivalidska zaštita Srpske stagnirala u proteklih 10 godina.

Milunović je rekao da su invalidnine u kontinuitetu povećavane, te da su prošle godine uvećane za 14 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana