Više od polovine zaposlenih u Tužilaštvu BiH Bošnjaci

Srna
Više od polovine zaposlenih u Tužilaštvu BiH Bošnjaci

SARAJEVO - U Tužilaštvu BiH Bošnjaci čine više od 50 odsto zaposlenih, dok je oko četvrtina onih koji se izjašnjavaju kao Srbi, od kojih je svaki peti iz Federacije BiH /BiH/, podaci su ove pravosudne institucije.

S druge strane, prema ovim podacima, u Tužilaštvu BiH posao nije našao nijedan Bošnjak iz Republike Srpske, ali jeste samo jedan Hrvat iz Republike Srpske.

Od ukupno 63 tužilačke pozicije popunjene su 53, od kojih se na 22 nalaze Bošnjaci iz FBiH ili 41,5 odsto, na 14 ili 26,4 odsto su Srbi iz Republike Srpske, a četiri ili 7,54 Srbi iz FBiH. Na osam funkcija ili 15,09 odsto su Hrvati iz FBiH, a na pet ili 9,43 odsto tužioci iz reda ostalih.

"Na rukovodećim pozicijama koje čine glavni tužilac i zamjenici glavnog tužioca koji su ujedno i rukovodioci tužilačkih odjeljenja nalazi se jedan Srbin iz Republike Srpske, i to na poziciji glavnog tužioca, dok se na pozicijama zamjenika glavnog tužioca nalazi jedan Hrvat i dva Bošnjaka iz FBiH, od kojih je jedan privremeno udaljen", navedeno je, između ostalog, u odgovoru poslaniku SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Miloradu Kojiću na poslaničko pitanje o brojčanoj i procentualnoj zastupljenosti i entitetskom mjestu prebivališta Bošnjaka, Srba, Hrvata u Tužilaštvu BiH.

Kada je riječ o rukovodiocima organizacionih jedinica koji čine upravu Tužilaštva, od osam pozicija Srbi iz Republike Srpske su samo na jednoj i čine 12,5 odsto zaposlenih na tim pozicijama, tri ili 37,5 odsto je pripalo Bošnjacima iz FBiH, tri Hrvatima od kojih su dvojica iz Federacije, a jedan iz Republike Srpske, dok je jedan tužilac ili 12,5 odsto iz reda ostalih.

U administrativno-tehničkom osoblju zaposleno je 48 radnika, od kojih su 11 ili 22,91 odsto Srbi iz Republike Srpske, a dvoje ili 4,16 odsto Srbi iz FBiH, 27, odnosno 56,25 odsto su Bošnjaci iz FBiH i osam ili 16,6 odsto Hrvati iz Federacije.

U Tužilaštvu BiH kao stručno osoblje angažovano je 116 radnika, od kojih su 27 ili 23,27 odsto Srbi iz Republike Srpske, a dva ili 1,72 odsto iz FBiH.

Na tim pozicijama angažovano je 63 ili 54,3 odsto Bošnjaka iz FBiH i jedan Bošnjak ili 0,86 odsto iz Brčko distrikta, zaposleno je i 16 ili 13,79 odsto Hrvata iz FBiH i sedam ili 6,03 odsto onih koji se izjašnjavaju kao ostali.

Od 11 zaposlenih na administrativno-tehničkim i stručnim poslovima koji su angažovani preko IPA projekata, dvoje ili 18,18 odsto su Srbi iz Republike Srpske, osam ili 72,72 odsto su Bošnjaci iz FBiH, te jedan Hrvat iz FBiH ili 9,09 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana