Dodik: Optužnica nerazumljiva, presuda već donesena

GS
Foto: RTRS

SARAJEVO - Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD Milorad Dodik izjasnio se danas u Sudu BiH o krivici, prema potvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH za nepoštovanje odluka Kristijana Šmita.

On je u svom prvom obraćanju nakon ročišta poručio kako je optužnica nerazumljiva ali i dodao kako je presuda već donesena.

- Ne razumijem optužnicu, nisam se izjasnio da li sam kriv - rekao je on.

Nakon izjašnjavanja i Lukića, koji je imao isti odgovor, sudija za prethodn postpupak Jasmina Ćosić Dedović konstovala je da su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Prilikom ročišta Dodik nije želio ustati na što je sudija upozorila da ne poštuje Sud, a on je dodao da ga bole leđa i da ne može ustati.

Dodik je rekao da nema pojma šta se nalazi u optužnici i da je ne želi čitati, a prilikom uzimanja podataka o datumu rođenja rekao je da "o tome nema pojma, jer nije bio svjestan".

On je izjavio da u Ustavu BiH nigdje ne piše da BiH ima Sud i Tužilaštvo, te da nije razumio na čemu je tako nelegalno i neustavno Tužilaštvo zasnovalo optužnicu protiv njega.

"Ne mogu da vjerujem da u Tužilaštvu i Sudu tako zasnovanom sjede pravnici koji ignorišu činjenicu da se u Ustavu BiH kaže da jedino zakonodavnu aktivnost u BiH sprovodi Parlamentarna skupština i niko više", rekao je Dodik novinarima po izlasku iz Suda BiH na kojem je održano ročište o izjašnjenju o krivici po tužbi protiv njega.

Dodik je istakao da je nemoguće da Tužilaštvo i Sud prihvataju odluke Kristijana Šmita, neovlaštenog stranca kojeg nije imenovao Savjet bezbjednosti UN.

"Ovo je politički proces u kojem se želi obračunati sa Republikom Srpskom i sa mnom kao njenim predsjednikom, zato što sam poštujući Ustav Republike Srpske potpisao ukaz o proglašenju zakona koji je prošao ukupnu proceduru u Narodnoj skupštini“, rekao je Dodik.

Nelegalni visoki predstavnik u borbi protiv legalnog predsjednika Srpske

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručio je da je nelegalni visoki predstavnik bez relevantinih dokumenata i Rezolucije u brobi protiv legalnog predsjednika Srpske Milorad Dodik.

Stevandić je rekao da predsjednik Srpske koji ima, ne samo demokratski kapacitet koji nelegalni Šmit nema, nego ima i pravni legitimitet u odlukama narodna i Narodne skupštine Srpske, ne može da izgubi postupak.

- Ovdje imamo odluku nekoliko moćnih zemalja koje sebe nazivaju međunarodnom zajednicom da je njihova volja iznad odluka Savjeta bezbjednosti i legalnih organa, a oni sebe lažno nazivaju međunaordnom zajednicom - dodao je Stevandić.

Stevandić je rekao da će u ovom slučaju da bude ona narodan: "Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada“.

- Iskopali su veliku rupu u koju bi trebalo da upadne predsjednik Dodik ali u ti rupu će upasti nelegalni visoki predstavnik koji je pokušao da nametne zakone. Šmit će sa sobom povući i sve one koji su sa njim radili na tom poslu, uključujući i Ustavni sud, pa će bito ona 'Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada' - zaključio je Stevandić.

Sanja Vulić uporedila Dodikovo suđenje sa procesom koji se vodi protiv Trampa

Dodik stigao u Sud

Dodik je u pratnji advokata Gorana Bubića i sprskog člana Predsjedništva BiH Željake Cvijanović kroz vip ulaza ušao u zgradu Suda BiH.

Pored Dodika, Tužilaštvo BiH je optužilo i Miloša Lukića, v. d. direktora “Službenog glasnika RS”.

Dodikov dolazak izaziva veliki interes javnosti i medija. U Sud je stiglo na stotine zahtjeva brojnih udruženja da prisustvuju Dodikovom ročištu. Zbog svega toga od petka vlada pravo opsadno stanje u ovoj instituciji, budući da se mora osigurati nesmetan početak suđenja.

Ambasada Rusije: Šmit nije legitiman visoki predstavnik, OHR stvara zabludu

Prema saznanjima Avaza, Sud BiH ima procjenu da će ispred ove institucije danas biti više od 700 osoba.

I pripadnici EUFOR-a ispred Suda

Ispred Suda BiH se pored jakih policijskih snaga nalaze i pripadnici EUFOR-a. 

Podrška

U Sarajevo su, da bi podržali Dodika i Lukića, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić, šef kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, drpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević kao i zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH Aleksandar Goganović.

Tu su i potpredsjednik Skupštine Republike Srpske Anja Ljubojević, gradonačnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i načenici opština udžstavu grada.

Zbog Dodikovog dolaska u Sarajevu pojačano prisustvo policije

Beliki broj policijskih snaga

Kako bi se otklonile sve sigurnosne smetnje, zatražen je i veći angažman policijskih snaga, prije svega Policijske uprave Novi Grad, koja će, uz pomoć Sudske policije, osiguravati red ispred Suda i Tužilaštva BiH. Za red unutar Suda zadužena je Sudska, a za van policija KS. Naravno, zadužena je o svemu i Direkcija za koordinaciju policijskih tijela.

Prema rasporedu koji je objavljen na internet stranici Suda BiH, Dodik i Lukić bi o krivici trebali da se izjašnjavaju između 13.00 i 16.00 časova, i to pred sudijom Jasminom Ćosić Dedović, čije izuzeće je ranije tražio branilac predsjednika Srpske.

Neodrživ politički i pravni sistem

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir izjavio je Srni da je sudski proces protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika, koji danas počinje pred Sudom BiH, pokazatelj koliko je politički i pravni sistem u BiH neodrživ i da je ovakva situacija moguća samo u neodrživoj BiH.

- Ovdje je riječ o napadu na čovjeka koji je simbol borbe Republike Srpske za njenu ustavnu poziciju i borbe srpskog naroda za poziciju koju Milorad Dodik brani konstantno u ovom političkom sistemu koji je sve više neodrživ - istakao je Budimir.

Prema njegovim riječima, ovo je jedna situacija koja je moguća samo u nedodrživoj BiH da neustavna institucija Suda BiH sudi ustavnoj instituciji predsjednika Republike Srpske koji je postupao samo u skladu sa ustavima Republike Srpske i BiH.

Budimir je istakao da je ovo samo pokazatelj koliko je čitav politički i pravni sistem u BiH neodrživ i da nije ništa drugo već protektorat koji treba da omogući jednom narodu dominaciju nad druga dva.

- Ishod ovog suđenja može da bude samo jedan, a to je odbrana Republike Srpske i njenih institucija. Mi iz ovoga moramo da izađemo samo na jedan način, a to je kao pobjednici - rekao je Budimir.

Kovačević: Republici Srpskoj niko neće suditi, a posebno ne presuđivati

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je danas u Sarajevu da Republici Srpskoj niko neće suditi, a posebno presuđivati.

Uoči početka ročišta o izjašnjenju o krivici predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika po tužbi Tužilaštva BiH, Kovačević je ispred Suda BiH rekao da danas ovdje počinje proces najrigidnijeg političkog progona u cijelom svijetu.

Prema njegovim riječima, situacija u BiH je takva da postoji čovjek kojeg niko nije izabrao, imenovao, koji nema nikakav mandat, ni legitimitet, i za kojeg će se ispostaviti da ilegalno boravi u BiH, a koji je sebi dao za pravo da bude iznad parlamenata, vlasti, iznad svega.

"On je sebi sada dao za pravo da progoni predsjednika jedne republike, Republike Srpske, koji je izabran na slobodnim, demokratskim izborima i na takvim izborima dobio mandat od građana i kojeg on sada goni što je izvršavao svoje ustavom određene dužnosti i obaveze", istakao je Kovačević.

Cvijanović: Pobijedićemo zajedno i složno

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da će "zajedno i složno, kao i uvijek" pobijediti u sudskom procesu koji je pokrenut protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

"Pobijedićemo, jer znamo šta branimo. Zajedno i složno, kao i uvijek", navela je Cvijanovićeva na "Instagramu".

Počinje suđenje Dodiku i Lukiću: Pravni cirkus u Sudu BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana