Vise i novi direktori i federalna vlada

Vedrana Kulaga Simić
Vise i novi direktori i federalna vlada

SARAJEVO - Nakon što je SDP ostao bez delegata u Domu naroda na nivou BiH, za šta krive partnere iz bošnjačkog bloka sa kojima su oformili “osmorku” i postali ključan faktor nakon izbora, iz partije Nermina Nikšića najavljuju zaokret u ponašanju u nastavku formiranja vlasti i u FBiH i na zajedničkom nivou.

Tajno glasanje u federalnom Domu naroda za izbor bošnjačkih i hrvatskih delegata za klubove naroda na nivou BiH uzburkalo je odnose u “osmorci”, na čijem čelu je bio upravo SDP koji je imao kandidatske liste za delegate iz reda Bošnjaka i reda Hrvata, ali nijedna nije dobila dovoljan broj glasova.

U ime hrvatskog naroda izabrani su Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić ispred HDZ-a, Ilija Cvitanović (HDZ 1990) i Zlatko Miletić (ZNG), dok će interese Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH braniti Šefik Džaferović, Safet Softić iz SDA, Dženan Đonlagić iz DF-a, odnosno partija koje su u opoziciji na zajedničkom nivou vlasti, te Kemal Ademović iz NiP-a i Džemal Smajić (SBiH) koji su formalno dio “osmorke”.

Takav epilog glasanja naljutio je SDP BiH, a članovi najužeg rukovodstva su juče u centrali partije razmotrili novonastale okolnosti, o kojima će se, prema ranijim najavama, izjašnjavati i Glavni odbor stranke te donijeti i konačnu odluku o tome da li odlaze u opoziciju u FBiH ili traže partnere za novi početak u borbi za vlast.

Nikšić se juče nije obraćao, ali je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović nakon sastanka Kolegijuma Predsjedništva najavio da će lider partije danas dati izjavu nakon sastanka sa ostalim partnerima na kojem bi trebalo da bude definisan nastavak formiranja vlasti na nivou FBiH. Mijatović je naveo dva, kako je rekao, važna zaključka.

- Dali smo nalog kantonalnim organizacijama da krenu u pregovore o formiranju vlasti sa svim političkim strankama, a SDP BiH kreće u hitno formiranje Vlade Federacije, što će značajno usporiti procese imenovanja na državnom nivou. Podržaćemo imenovanja samo za one institucije bitne za funkcionisanje BiH. Što se nas tiče, “osmorka” je “sedmorka”, a “Za nove generacije” više ne postoji - poručio je Mijatović.

Iz tog političkog pokreta je brzo stigao odgovor.

- Zatražili smo zvaničan stav ostalih članova “osmorke” da li podržavaju stav koje je iznio Vojin Mijatović ili ne - saopšteno je iz ZNG-a.

Oglasio se i lider Stranke za BiH (SBiH) Semir Efendić koji je ocijenio da je nazivati ih izdajicama i reagovati na taj način, u najmanju ruku, čudno podsjećajući da je njegova stranka napustila “osmorku” na nivou BiH, tako da i ljutnju i upozorenja iz SDP-a zbog izbora delegata vidi kao neosnovane.

SDP BiH je, s druge strane, prema ocjenama, na prekretnici i veoma brzo je od stranke koja je držala dobar dio stvari u svojim rukama došla do tačke da traži slamke spasa.

Član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara Milan Sitarski za “Glas” kaže da SDP BiH neće napuštati Savjet ministara BiH, gdje je njihov kadar imenovan za ministra odbrane jer bi to bio autogol, a kada je riječ o FBiH, moraju gledati kako da uđu u federalnu vlast.

Ne treba, dodaje, zaboraviti da će SDA imati jednog potpredsjednika FBiH, a već je rečeno da on neće dati mandat Nerminu Nikšiću koji je kandidat za federalnog premijera.

- Osim toga, potrebno je vidjeti kako će se ponašati SBiH i NES jer džabe bi se ostala šestorka održala na okupu ako te dvije stranke priđu SDA ili DF-u. Ne bi me čudilo da se na kraju dogodi da imamo kao u ogledalu situaciju kao od 2014. do 2018. godine u Republici Srpskoj, da jedna koalicija bude na vlasti na nivou BiH, a druga na republičkom. Moglo bi se sada tako deseti sa FBiH - rekao je Sitarski.

“Bez dogovora”

Predsjednik NES-a Nermin Ogrešević ocijenio je kao neargumentovane izjave prema NES-u i SBiH u smislu da su izdali ili iznevjerili dogovor.

- Nismo imali dogovor o Domu naroda Parlamenta BiH. Prije dva mjeseca je dogovoreno da će SBiH imati kandidata i da ćemo ga podržati. Ništa više od toga nije bilo - izjavio je Ogrešević za medije u FBiH i naglasio da oni nisu mijenjali stav i da ostaju u “osmorci” za formiranje vlasti u FBiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana