Vipotnik: Ne dozvoliti Hrvatskoj da izgradi odlagalište na Trgovskoj gori

Srna
Vipotnik: Ne dozvoliti Hrvatskoj da izgradi odlagalište na Trgovskoj gori

TREBINjE - Ministar za prostorno uređenje ekologiju, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik izjavio je da će sa konferencije “Klimatske promjene, rizici i zajedničko djelovanje u regionu” u Trebinju biti poručeno da neće biti dozvoljeno da Hrvatska izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

Vipotnik je rekao da će ove godine na konferenciji biti održana dva panela, a da će na prvom eminentni stručnjaci govoriti o negativnim uticajima klimatskih promjena i načinu na koji se one mogu ublažiti.

On je dodao da je drugi panel posvećen problematici Trgovske gore, budući da Hrvatska namjerava da na ovoj lokaciji izgradi odlagalište radiokativnog otpada, te naveo da će danas javnost biti upoznata o aktivnostima koje institucije Srpske sprovode tim povodom.

-Danas ćemo sa ovog mjesta poručiti Hrvatskoj da nećemo dozvoliti da izgradi odlagalište radiokativnog otpada na toj lokaciji, uvjeren sam da ćemo uspjeti jer imamo mnogo časniji cilj, a to je odbrana stanovništva i života 250.000 ljudi - izjavio je Vipotnik novinarima.

On je dodao da je, između ostalog, Republika Srpska pokrenula istraživanja na lokaciji u Novom Gradu, o radiokativnosti, da je Vlada Srpske izdvojila milion KM za te svrhe, da će predstavnici Ministarstva otputovati u Ženevu da obrazloži da Hrvatska ne poštuje nijednu od odredbi Evropske konvencije.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine Republike Srpske Srđan Todorović rekao je da su danas na konferenciji okupljeni stručnjaci iz regiona, budući da se zagađenje mora posmatrati na regionalnom nivou.

Naveo je da, što se tiče pitanja Trgovske gore, postoje konvencije koje nalažu procese, te da smatra da bi Republika Srpska trebala razmatrati opciju da odgovori recipročnim mjerama i da locira potencijalno odlagalište otpada na granici sa Hrvatskom.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da grad ima potrebu da radi na reciklažnom postrojenju na području Trebinja, te da smatra da je to ključan projekat za Trebinje i region.

On je dodao da je grad Trebinje uspio da promijeni izvore zagrijavanja javnih ustanova, koji ne priliče zaštiti životne sredine.

-U 70 procenata smo uspjeli da promijenimo te izvore i na neki način sačuvamo životnu sredinu - rekao je Ćurić.

Direktor Javne ustanove “Ekologija i bezbjednost” u Trebinju Stevan Bekan rekao je da s obzirom na eminentne stručnjake koji učestvuju na konferenciji, očekuje važne zaključke kad je riječ o Trgovskoj gori, kao i da se grad Trebinje odgovorno ponaša kad je riječ o klimatskim promjenama.

Organizatori konferencije su resorno ministarstvo i Fond, Prirodno-matematički fakultet Banjaluka, uz podršku grada Trebinje i Javne ustanove “Ekologija i bezbjednost” Trebinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana