Viktor Nuždić za „Glas Srpske“: Sarajevo želi izbrisati srpske logore

V. Z.
Viktor Nuždić za „Glas Srpske“: Sarajevo želi izbrisati srpske logore

SARAJEVO - Najava gradnje “muzeja stradanja građana BiH” u Vogošći koji će, kako je navedeno, “trajno svjedočiti o golgoti kroz koju su prošli prisilno zarobljeni građani i građanke” tokom prošlog rata, predstavlja još jednu perfidnu igru političkog Sarajeva i pokušaj da se prikaže kako je na BiH navodno izvršena agresija te da su Bošnjaci, kao personifikacija “građana”, jedini stradalnici.

Kaže ovo za “Glas Srpske” vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Republike Srpske Viktor Nuždić, navodeći kako u Sarajevu više ne kriju da Srbe doživljavaju kao građane drugog reda.

- Ovo nikako ne može doprinijeti pomirenju, jer se konstantno ignorišu srpske žrtve. U Sarajevu i dalje svjesno zatvaraju oči pred činjenicom da je u tom gradu bilo na stotine logora i kazamata za Srbe. Ovo je jedan od načina da se ta činjenica gurne u istorijski zaborav. Žele “izbrisati” logor “Viktor Bubanj” u kom se danas, apsurda li, nalaze smještene pravosudne institucije BiH. U kom pravcu sve to ide može se vidjeti i iz primjera podizanja spomenika na Kazanima, na kom je svjesno izostavljeno da se navede koje su nacionalnosti bile žrtve - navodi Nuždić.   

Slično mišljenje nedavno je iznio i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, navodeći kako se namjerno i zlonamjerno u naziv ovog muzeja stavlja “građani”, kako bi se pokušala odbraniti bošnjačka teza o nekakvoj agresiji na BiH. Kako kaže, na taj način se želi promijeniti karakter rata te obesmisliti sve srpske žrtve.

Komisija za istraživanje ratnih zločina, koja je formirana po nalogu Vlade Republike Srpske, svojevremeno je utvrdila da je na prostoru Sarajeva bilo 211 logora i mjesta zatočenja Srba. Na hiljade ih je zatvoreno bez jasnog povoda, a zatvorenici su pretrpjeli najteže nasilje, isključivo zbog nacionalnosti, navedeno je u rezimeu ovog izvještaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana