Vidović: Sporazum sa sindikatima apsolutno ispoštovan

GS
Vidović: Sporazum sa sindikatima apsolutno ispoštovan

BANjALUKA - Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da je sporazum o povećanju plata radnicima zaposlenim u javnom sektoru, koji je potpisan u junu prošle godine, apsolutno ispoštovan i da je stvar pregovaranja hoće li se doći ili ne do novog sporazuma o povećanju plata tih radnika.

-Mi smo u nekoliko navrata u prošloj godini povećavali plate budžetskim korisnicima – u januaru pet odsto, pa onda u junu 10 odsto. Takođe je rečeno da će se u avgustu isplatiti po 100 KM svima koji primaju plate iz budžeta, i to ne kao pomoć, nego kao dio plate - rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva je istakla da se taj sporazum o povećanju plate od 100 KM ne može produžiti.

Ona je za RTRS rekla da je sa predstavnicima sindikata radnika čije se plate finansiraju iz republičkog budžeta ili javnih sredstava dogovoreno da će se od 1. januara ove godine povećati za pet odsto plata za sve one koji imaju platu ispod republičkog prosjeka, a što je ispoštovano.

Prema tome, dodala je ona, taj dogovor sa sindikatom je apsolutno ispoštovan.

Prema njenim riječima, potrebno je i sagledati koliki prihodi dolaze u budžet, pa onda pregovarati o eventualnom povećanju plata.

Vidovićeva je naglasila da niti je u ovoj godini inflacija kao u prošloj niti je rast prihoda u ovoj kao u prošloj godini.

-Moje mišljenje je da u ovoj godini nema uslova za povećanje plate, a to nije ni realno da se radi jer je u prošloj godini u tri navrata povećavana plata - navela je Vidovićeva.

Ona je rekla da je realni sektor u velikoj mjeri rasterećen kako bi se u njemu povećavale plate gdje se i povećavaju, te da je potrebno držati sklad između plata u javnom i realnom sektoru.

Predstavnici pet sindikata radnika zaposlenih u javnom sektoru Republike Srpske najavili su dana na konferenciji za novinare moguće organizovanje protesta u septembru ukoliko se ne održi sastanak sa najvišim predstavnicima Srpske radi ispunjavanja ranijeg dogovora o povećanju plata zaposlenim u javnom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana