Vidović: Odgađanje naplate duga od UIO Srpskoj ima političku pozadinu

Srna
Vidović: Odgađanje naplate duga od UIO Srpskoj ima političku pozadinu

BANjALUKA- Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović smatra da rješenje Suda BiH, kojim je Republici Srpskoj na još godinu dana odgođena naplata 30 miliona KM duga od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, ima političku pozadinu, jer nema nikakvog razloga da se ta odluka ne izvrši.

"Vrlo je jednostavno izvršiti ovu presudu Suda BiH, ali je sve ovo politički pritisak na Republiku Srpsku. Federacija BiH je dobila 30 miliona KM više sredstava na teret Republike Srpske", rekla je Vidovićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je pojasnila da ovdje nije riječ samo o dugu prema budžetu Republike Srpske, već i prema budžetu svih lokalnih zajednica u Srpskoj jer se taj prihod dijeli između budžeta i opština.

Vidovićeva je rekla da je Sud BiH ponovo svoju presudu odgodio do 11. juna iduće godine, te podsjetila da je ovo peti put da Sud BiH odgađa izvršenje svoje izvršne presude i da toga nema nigdje u svijetu.

"Svi građani se pitaju koliko mogu da budu spokojni i sigurni u svoju imovinu, u sve ono što posjeduju i u svoja prava ako Sud BiH radi na ovakav način", poručila je Vidovićeva.

Ona je rekla da pretpostavlja da će iduće godine biti isti slučaj sa ovim dugom Republici Srpskoj.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH ranije je rečeno da su dobili rješenje Suda BiH kojim se za još godinu dana ili do 11. juna 2025. godine prolongira sprovođenje izvršenja presude kojom UIO treba Republici Srpskoj da isplati 30 miliona KM duga. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana