Veterani protestom u Banjaluci traže svoja prava FOTO, VIDEO

GS
Protest u Banjaluci
Foto: D. Pozderović | Protest u Banjaluci

BANjALUKA – Demobilisani borci, u organizaciji Udruženja Veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, počeli su u podne protest u parku Mladen Stojanović u Banjaluci i poručili da neće odustati od svojih prava i poboljšanja statusa.

Protest je počeo intoniranjem himni “Moja Republika” i “Bože pravde“, a nakon govora rukovodstva udruženja protest su nastavili ispred Narodne skupštine Srpske i zatražili od poslanika u Narodnoj skupštini RS da izađu iz sale parlamenta i razgovaraju sa njima.

-Tražili smo da se naši zahtjevi uvrste na dnevni red - poručio je oredsjednik Skupštine veterana odbrambeno-otadžbinskog rata Goran Ljepojević.

On je dodao i da će, zbog pauze, sačekati sat vremena.

Veteranima su se ispred NSRS pridružili poslanici PDP-a Jelena Trivić i Ljubiša Krunić, poslanici SDS-a Nebojša Vukanović i Darko Babalj, a prethodno ih je dočekala portparolka PDP-a Anja Petrović.

Nakon razgovora sa okupljenima, opozicioni poslanici predali su zahtjev za održavanje vanrednog skupštinskog Kolegijuma kako bi se u dnevni red sjednice uvrstila i tačka o borcima. 

Potom se medijima obratio Babalj, navodeći da su klubovi poslanika SDS-a, PDP-a i DNS-a i poslanička grupa SPS-a zatražili sjednicu Kolegijuma na kojem bi bila zakazana posebna sjednica NSRS posvećena stanju u boračkoj populaciji.

Kolegijum će odlučiti o ovom zahtjevu, o čemu će javnost infrmisati potpredsjednik NSRS Denis Šulić.

-Ne odustajemo od onoga što je donijela Narodna skupština i zato ćemo odavde krenuti pred  Skupštinu i tražićemo prekid sjednice i tražiti da se uvrsti u dnevni red tačka za borce – rekao je tokom govora u parku predsjednik Udruženja veterana Risto Jeftić.

Zahvalio je svima koji su došli.

-Nevolja nas je natjerala da opet budemo ovdje. Hvala onim boračkim organizacijama koji su danas uprkos odluci BORS-a da ne prisustvuju ovdje, ipak došli. Pozdravljam i organizaciju RVI Zvornik koji su takođe došli, Mi nismo ni sanjali da ćemo da nakon doprinosa koji smo dali u ratu, bili prinuđeni da ovako tražimo svoja prava, a ta prava su nam oduzeli oni koji su najmanje dali u ratu i u stvaranju Srpske - rekao je Jevtić.

Na okupljanju ne učestvuju članovi Boračke organizacije Republike Srpske (BORS), a  Jevtić je iznio niz kritika na njihov rad.

Goran Ljepojević rekao je da su generacije mladih i zdravih ljudi otišli su u rat, vratili se ranjeni i kao invalidi, a „danas mole za milostinju“.

- Neka znaju da nećemo stati i da nećemo milostinju. Mi smo najveća sirotinja. Od naših zahtjeva sigurno nećemo odustati - rekao je Ljepojević na protestu  u organizaciji Udruženja Veterana Odbrambeno-otadžbinskog rata RS u parku "Mladen Stojanović".

Uoči protesta predstavnici ovog udruženja razgovarali su sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović i članom Predsjedništva BiH iz Srpske Miloradom Dodikom.

Sastanku je prisustvovao i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske Duško Milunović.

Predstavnici iz svih 25 odbora Udruženja veterana protestom žele da  poručie nadležnim republičkim institucijama da je bilo dosta čekanja da se ispune obećanja koja su nadležni dali na tematskoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o pravima i položaju boraca, a koja je održana 9. marta ove godine.

Borci, između ostalog, traže da se objavi javni registar boraca i njihovih naknada, povećanje iznosa mjesečnog dodatka za učešće u ratu, tj. u zoni borbenih dejstava, kao i besplatno liječenje boraca prve i druge kategorije. Jedan od zahtjeva je i odlazak u penziju sa 58 godina starosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana