Vesić i Forto: Oživjeti željeznički koridor od Banjaluke preko Doboja, Tuzle i Zvornika do Srbije

Anadolija
Vesić i Forto: Oživjeti željeznički koridor od Banjaluke preko Doboja, Tuzle i Zvornika do Srbije

BEOGRAD - Ministar transporta i komunikacija BiH Edin Forto u Beogradu se sastao sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goranom Vesićem sa kojim je razgovarao o jačanju saobraćajnih, a prije svega putnih i željezničkih veza, koje će ojačati odnose Srbije i BiH i pomoći u razvoju regiona.

Forto je izrazio zadovoljstvo što se razgovaralo o konkretnim stvarima te najavio buduće zajedničke projekte.

- Veoma je važno da željeznički koridor koji ide od Banjaluke preko Doboja i Tuzle na Zvornik i dalje u Srbiju oživimo i modernizujemo te da protok ljudi i robe bude puno bolji, što je ključno za razvoj dviju zemalja. Takođe, potrebno je osposobiti granične prelaze na kojima Srbija već radi, a posebno onaj prema Bijeljini - istakao je Forto.

Vesić je rekao da se trenutno rade tri brza puta i autoput koji povezuje BiH i Srbiju.

-Prvi je Sremska Rača - Kuzmin, kao dio autoputa Beograd - Sarajevo, drugi je brzi put Ruma - Šabac - Loznica, koji će imati vezu sa BiH i odvajanje prema Badovincima, te  Požega - Kotroman, koji će omogućiti vezu prema Višegradu. Imaćemo četiri granična prelaza na brzim putevima i autoputevima, što je neprocenjivo - naglasio je Vesić.

Sagovornici su se dogovorili da pred evropske partnere istupe sa zajedničkim projektom, naglašavajući da takva saradnja daje težinu projektima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana