Veliki apetiti malih pokreta

Vedrana Kulaga Simić
Veliki apetiti malih pokreta

BANjALUKA - Izborni prag za ulazak u skupštine gradova u Republici Srpskoj prešle su uglavnom velike stranke, ali svoje mjesto u odborničkim klupama su izborili i neki od tek formiranih političkih subjekata iz kojih poručuju da je ovo tek početak i da i oni, na krilima lokalnih rezultata, vjerovatno idu ka pozicijama na višim nivoima vlasti već na narednoj provjeri kod birača.

Novo, a dobro poznato ime u banjalučkoj Skupštini u nadolazećem sazivu je Nezavisni pokret “Svojim putem - Igor Radojičić”. Iako zvanično formiran nekoliko mjeseci prije ovih izbora, pokret je ostvario dovoljno glasova da nekadašnji gradonačelnik i osoba koja je obavljala važne funkcije na republičkom nivou postane odbornik u najvećem gradu Srpske u čijem će parlamentu biti ukupno devet stranaka.

Radojičić za “Glas” kaže da su očekivali nešto više na ovim izborima, ali podsjeća da su registrovani kada su izbori već bili raspisani po čemu su jedinstven slučaj.

- Istovremeno smo gradili strukturu i učestvovali na izborima. Pred nama je priprema za 2026. godinu. I kada smo formirani rekli smo da su nam lokalni izbori stepenica, a cilj naredni opšti izbori za dvije godine. Predsjedništvo Pokreta bi uskoro trebalo da razmotri rezultate i donese odluku o širenju u Srpskoj. Idemo na formiranje mreže da bismo se pripremili za opšte izbore s ciljem učešća u Narodnoj skupštini - rekao je Radojičić.

Odborničke stolice u prijedorskoj Skupštini izborilo je šest stranaka. Među njima je i Potkozarski narodni pokret, koji su 2022. osnovali bivši članovi PDP-a, a koji je prvi put učestvovao na lokalnim izborima i zauzeo treće mjesto.

Predsjednik stranke i nosilac kandidatske liste za odbornike Dalibor Grabež za “Glas” da su, osim tri mandata u Prijedoru osvojili i dva u Oštroj Luci.

- Naša politika je prepoznata, ali pustićemo da neko vrijeme prođe. Razmišljaćemo i o opštim izborima, na kojima smo bili 2022. nekoliko mjeseci nakon registracije pokreta. Imamo plan, vidjećemo kako će sve to ići - rekao je Grabež. 

Republička stranka Srpske osnovana je 2021. Sa njenim predsjednikom Slavenkom Ristićem, poznatim biznismenom, nismo uspjeli da stupimo u kontakt, ali su iz te stranke, krajem prošle sedmice, zahvaljujući na podršci koja ih je za sada dovela na četvrto mjesto u Skupštini Bijeljine, poručili da su postali ozbiljan politički faktor u Semberiji. Uz opasku da su ostvarili rezultate i u drugim opštinama, oni su pozvali građane da se učlane kod njih i postanu “dio nove snage za novo doba, koje nesumnjivo dolazi na političkoj sceni njenog grada i Republike”.

Noviteta ima i na jugu. Među odbornicima u Trebinju biće i oni iz Pokreta “Srcem za Trebinje”, ali iz njihovih redova su za “Glas Srpske” poručili da će se oglasiti o svemu kada budu objavljeni konačni rezultati izbora. 

Još jedan od novih političkih subjekata koji će biti zastupljen je i Narodni front Jelene Trivić, osnovan 2023. godine, ali su njihovi kadrovi već bili zastupljeni i u još aktuelnim sazivima jer su im se priklonili pojedini odbornici koji su mandat osvojili na listama drugih stranaka. 

Politički analitičar Filip Matić kaže da kod novonastalih političkih pokreta treba pratiti njihov rad na strukturi stranke i na tome će se vidjeti da li su i oni spremni za više ciljeve. 

- Male stranke uvijek ostaju male ako previše pažnje posvete ličnostima, a ne samoj strukturi stranke. Velike stranke karakteriše prije svega njihova dubina, odnosno to što na terenu mogu doći od najviših funkcionera pa do takoreći običnog čovjeka. To male stranke često nemaju već se oslanjaju na imena ljudi iz svojih redova koji i nose glasove i zato ne mogu da ostvare veće rezultate - rekao je Matić. 

Osvrnuo se i na rezultat stranke Jelene Trivić za koji smatra da nije značajan izvan Banjaluke. 

- Veliko je pitanje da li će moći sami na opštim izborima da izbore mandat. Mislim da čak ni ona neće moći više povući glasova koliko je mogla - ocijenio je Matić.

Priključenje

Filip Matić podsjeća da se znalo dešavati da se neke od malih stranaka, koje nemaju pretenzije da stvaraju odbore u cijeloj Srpskoj, priključe u koaliciju sa nekom od velikih stranaka da bi njihovi funkcioneri dobili pozicije. 

- I to možda, opet, možemo očekivati od nekih ovih stranaka - zaključio je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana