Većina ne podržava neprijateljsku politiku evropskih birokrata

Srna
Većina ne podržava neprijateljsku politiku evropskih birokrata

Premijer Bjelorusije Roman Golovčenko rekao je tokom sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom da smatra da, uprkos otvoreno neprijateljskoj politici evropskih birokrata, većina naroda u Evropi ne podržava takav pristup.

"Evropski establišment je uveo protivzakonite sankcije našoj zemlji koje se odnose i na oblast medicine. Takođe, znamo da zahvaljujući vašem čvrstom stavu BiH nije uvela sankcije Bjelorusiji. Mi to zaista cijenimo", rekao je Golovčenko.

Ali, naglasio je Golovčenko, briselski zvaničnici, zauzimajući dvoličan stav, de jure ne ograničavaju ove isporuke, ali su de fakto značajno otežali snabdijevanje Bjelorusije medicinskom opremom i lijekovima, javlja bjeloruska novinska agencija Belta.

"To je `demokratska briga` za ljude. Međutim, mi smo se snašli, izgradili smo naše nove kanale nabavke, te napravili značajan iskorak u sopstvenoj proizvodnji medicinskih sredstava i lijekova“, rekao je Golovčenko.

On je istakao da je uvjeren da će se situacija sa otvoreno neprijateljskom politikom evropskih birokrata prije ili kasnije vratiti u normalu.

"Drugačije ne može biti na evropskom kontinentu. Mi imamo dovoljno prijatelja u Evropi sa kojima nam je prijatno da radimo, uključujući vas. I, po našem običaju, dobrotu vraćamo dobrotom. Ako možemo da pomognemo, svakako ćemo pomoći", napomenuo je premijer Bjelorusije u razgovoru sa Dodikom.

On je rekao da je, zahvaljujući Dodikovoj odlučnosti, organizovana bliska i planska saradnja u oblasti najsavremenijih vidova medicinske zaštite, a posebno transplantacije za građane Republike Srpske.

"Ovu oblast ćemo u potpunosti razvijati", rekao je Golovčenko.

Golovčenko je podjsetio da su članovi delegacije Republike Srpske posjetili bjeloruske institucije, preduzeća, organizacije, te Akademiju nauka, te istakao da gaji ozbiljne nade u intenziviranje saradnje u ovim oblastima.

"Smatram da je potrebno aktivnije iskoristiti potencijal privrednih i industrijskih komora i održati što više bilateralnih događaja. Predlažem formiranje i slanje delegacija iz vaše republike na naše glavne sajamske događaje koji će se održati ove godine, kao što su međunarodni sajam `Belagro` u junu posvećen agroindustrijskom kompleksu, te Bjeloruski industrijski i investicioni forum u septembru. Spremni smo da saslušamo i vaše pristupe i vašu viziju za izgradnju naše buduće saradnje", rekao je premijer Bjelorusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana