Vatikan izrazio žaljenje zbog uvredljivih prizora na ceremoniji otvaranja OI

Tanjug
Foto: Agencije

RIM- Vatikan je danas saopštio da žali zbog scene na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu koja je bila parodija na sliku Leonarda da Vinčija "Posljednja večera".

"Sveta stolica je bila tužna zbog određenih prizora na cermoniji otvaranja Olimpijskih igara u Parizu i ne može, a da se ne pridruži glasovima koji su podignuti posljednjih dana da se osudi uvreda učinjena mnogim hrišćanima i vernicima drugih religija", navodi se u saopštenju za javnost objavljenom na francuskom jeziku, preneo je Rojters.

U prestižnom događaju gdje se cijeli svijet okuplja oko zajedničkih vrijednosti, ne bi trebalo da bude aluzija koje ismijavaju vjerska ubjeđenja mnogih ljudi, naveo je Vatikan i istakao da sloboda izražavanja, koja se očigledno ne dovodi u pitanje, svoju granicu nalazi u poštovanju drugih.

Segment na ceremoniji otvaranja ličio je na biblijsku scenu Isusa Hrista i njegovih apostola koji dijele posljednji obrok prije raspeća, ali su u njemu učestvoli drag kraljice, transrodna manekenka i nag pjevač koji je predstavljao grčkog boga vina Dionisa.

Organizatori Olimpijskih igara Pariz 2024 izvinili su se dva dana kasnije, rekavši da nikada nije postojala namjera da se ne poštuje bilo koja vjerska grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana