Varnice između SNSD-a i DEMOS-a u nekoliko opština i gradova

Milijana Latinović Radošević
Varnice između SNSD-a i DEMOS-a u nekoliko opština i gradova

BANjALUKA - Smjene kadrova DEMOS-a sa čelnih pozicija u preduzećima i institucijama u pojedinim opštinama i gradovima u Republici Srpskoj uzburkale su odnose te partije sa koalicionim SNSD-om na lokalnom nivou.

Varnice su planule u Palama, kada su obje partije objavile imena kandidata za načelnika opštine na predstojećim lokalnim izborima. Potom je DEMOS u Kozarskoj Dubici pružio podršku kandidatu NPS-a za načelnika Draganu Brdaru, a onda je došlo i do nesuglasica u Banjaluci, sve zbog smjene direktora Regionalne deponije Banjaluka (DEP-OT) Željka Savića koji je kadar DEMOS-a. Većinu članova Nadzornog odbora preduzeća DEP-OT ima SNSD.

Nesuglasice između ove dvije partije nisu zaobišle ni Zvornik, gdje je prije nekoliko dana iz lokalnog DEMOS-a saopšteno da više ni formalno ni suštinski nisu dio skupštinske većine niti koalicione vlasti na nivou grada. Dotadašnje nesuglasice su, kako je tada naveo zvornički DEMOS, kulminirale smjenom direktora tamošnjeg Doma zdravlja koji je kadar te partije. 

Sa druge strane predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Zvornik Zoran Stevanović smatra da koalicija sa DEMOS-om na nivou grada nije prestala da postoji.

- Ako se prvi put nismo saglasili o nekom postavljanju na neku funkciju, to ne znači da smo raskinuli naše koalicione odnose. Ja nemam problem s tim - rekao je Stevanović.

O razmjerama nesuglasica na lokalu svjedoči i saopštenje paljanskog SNSD-a u kojem pozivaju predsjednika DEMOS-a Nedeljka Čubrilovića da hitno podnese ostavku, zbog, kako su naveli, poteza koje preduzima stranka na čijem je čelu, a koji su “direktno usmjereni na rušenje Republike Srpske i njenih institucija, prije svega, predsjednika Republike i to iz dva strateška mjesta - Pala i Banjaluke”.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je paljanski SDS stao u odbranu smijenjenog direktora preduzeća “Vodovod i kanalizacija” Dejana Kojića, koji je kandidat DEMOS-a za načelnika opštine.

I dok na lokalu ključa, sagovornici “Glasa” tvrde da koalicija između SNSD-a i DEMOS-a na republičkom nivou nije pod znakom pitanja i da će opstati. 

Komentarišući navedena dešavanja član Predsjedništva SNSD-a Ljubiša Ćosić je rekao da u vremenu pritisaka na Republiku i različitih negativnih uticaja koji dolaze sa svih strana ne smije da bude nesuglasica između političkih partija, i opozicionih i pozicionih, a naročito u koaliciji.

Naglasio je da svi treba da rade u korist svojih lokalnih zajednica i Republike. 

- Svaka nesuglasica između SNSD-a i DEMOS-a je višak energije koju pojedini bespotrebno troše umjesto da je troše za građane. Na bilo kojoj lokaciji gdje su SNSD i DEMOS stvorili tenzije, moj savjet kolegama iz obje partije je da tenzije treba spustiti i na fer i korektan način se predstaviti biračima, voditi pozitivnu kampanju, jer to je jedino što će građani cijeniti na dugi rok. Premalo je nas i u lokalnim zajednicama, ali i u Srpskoj da bismo bili podijeljeni - istakao je Ćosić.

Naglasio je da ne postoje nesuglasice koje se ne mogu riješiti između partnera na vlasti.

- Kada je riječ o konkretnim slučajevima, čini mi se da je predug period zajedničkog vršenja vlasti doveo do ličnih sukoba između pojedinaca i to mora biti prevaziđeno. Što prije ti pojedinci to shvate, to će prije biti bolje za sredinu u kojoj se takvi sukobi dešavaju - poručio je Ćosić.

Generalni sekretar DEMOS-a Boran Bosančić potvrđuje da postoje određeni problemi na lokalnom nivou koji su najviše eskalirali u Palama, gdje ova partija ima kandidata za načelnika, zatim u Banjaluci te Zvorniku, gdje je kako je rekao dosadašnja skupštinska većina poremećena.

- Vjerujem da su to problemi koji se rješavaju na lokalu i da ne bi trebalo da dođe do bilo kakvih turbulencija na republičkom nivou. U situaciji kada su Republika i predsjednik Milorad Dodik napadnuti, svi moramo da stanemo iza tog političkog bloka. Situaciju treba smirivati - poručio je Bosančić i izrazio uvjerenje da će koalicija sa SNSD-om opstati.

PODRŠKA 
Boran Bosančić je kazao da se o problemima mora razgovarati, jer je činjenica da oni postoje.
- Probleme ne treba gurati pod tepih. Mi smo u Banjaluci pozvali Gradski odbor SNSD-a da razgovaramo i o podršci kandidatu za gradonačelnika, ali odgovor još nismo dobili - rekao je Bosančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana