Varhelji: BiH da pokaže spremnost da ispuni postavljene uslove

Tanjug
Varhelji: BiH da pokaže spremnost da ispuni postavljene uslove

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji u prvom reagovanju na određivanje kandidatskog statusa BiH poručio je da to znači da će proces pristupanja EU biti ubrzan i da se očekuje da se pokaže spremnost za ispunjavanje postavljenih uslova.

Varhelji je poslije sastanka Savjeta za opšte poslove EU rekao da je odluka o dodjeli kandidatskog statusa BiH bila jednoglasna i jasna, te da ne očekuje nikakva iznenađenja u četvrtak, kada ovu odluku treba da potvrdi Savjet EU.

- Potrebno je da vidimo progres u osam ključnih oblasti kako bi se održao kandidatski status i takođe implementirati 14 ključnih prioriteta koje je Evropska komisija stavila pred BiH kako bi početak pregovora o članstvu ostao nepromijenjen - rekao je Varhelji u izjavi za Fenu.

On smatra da je ovo vrlo jasna poruka građanima BiH da Evropska unija stoji uz BiH, ali je sada potrebno da BiH pokaže da je spremna da ispuni uslove koji su pred nju postavljeni.

Prijedlog Evropske komisije je i da se napravi forum u okviru kojeg će moći da se razgovara sa rukovodstvom države koje će biti imenovano nakon Opštih izbora održanih u oktobru da bi se ispunili svi ključni prioriteti.

Izrazio je nadu da će dodjela ovog statusa BiH biti veliki podsticaj novoizabranim vladama i da će shvatiti da je sada vrijeme da se krene sa radom.

Vladavina prava, borba protiv korupcije, pravosudne reforme ostaju prioriteti, a Varhelji kaže da su postavljeni vrlo jasni i objektivni kriterijumi i da je izrazio nadu da će s novim parlamentarcima rad na tim kriterijumima početi odmah.

Savjet za opšte poslove EU odobrio je ranije danas kandidatski status BiH što predstavlja ujedno i posljednji korak za konačno odobrenje tog statusa uoči sastanka šefova vlada članica EU koji je zakazan za 15. decembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana