Vanredno u Kozarskoj Dubici, klizište prijeti nasipu

GS
Vanredno u Kozarskoj Dubici, klizište prijeti nasipu

KOZARSKA DUBICA –Zbog naglog povećanja vodostaja bujičnih voda u opštini Kozarska Dubica proglašena je vanredna situacija u mjestima Svetinja i Draksenić. Ekipe su cijelu noć i jutros na terenu.

-Voda se povukla dvadesetak centimetara, ali je i dalje oko 50 domaćinstava, uglavnom pomoćnih objekata, zaplavljeno - rekao je za RTRS šef Odsjeka Civilne zaštite Kozarska Dubica Đuro Trubarac.

Dodao da nije bilo potrebe za evakuacijom, osim stoke.

U selu Klekovac tri ogromna klizišta prijete pucanju nasipa. Oko 100 ljudi punilo je vreće ali je problem, kaže Trubarac, što je teren nepristupačan.

-Na području Prijedora poplavljeno je 20 kuća, a zaplavljeno oko 200 - izjavio je Slobodan Javor, gradonačelnik Prijedora. Najteže je, ističe, u naselju Vrbice i Topolik iako se u tim naseljima voda povlači.

Tokom noći nije bilo zahtjeva za nove evakuacije.

Rijeka Sana je prešla kotu redovne odbrane od poplava.

-Pripadnici Republičke uprave civilne zaštite upućeni su na pružanje pomoći opštini Kozarska Dubica - saopšteno je iz ove institucije.

Republička uprava civilne zaštite moli građane da ne šire dezinformacije i paniku o pucanju nasipa.

-Prema zvaničnim informacijama dobijenim od načelnika opštine Kozarska Dubica, došlo je do prelivanja nasipa u dužini od 100 metara, ali se ulažu svi napori da se zaštite ljudski životi i imovina na lokalitetu Dragsenić - navode iz Uprave.

Grad Banjaluka uputio je Kozarskoj Dubici pomoć u vidu mašine za punjenje vreća sa pijeskom i 10.000 komada vreća za pijesak, a iz Uprave civilne zaštite Srpske najavljeno je da će, ukoliko situacija na terenu bude zahtjevala, biti angažovane i dodatne snage za pomoć lokalnim zajednicama.

Uz timove za pružanje pomoći, od noćas su na terenu rukovodstvo Republičke uprave civilne zaštite, te načelnici područnih odjeljenja Banjaluka i Bijeljina.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić proglasio je sinoć vanrednu situaciju na području Dubičke Ravni, nakon što je u mjestu Svetinja voda prelila obodni kanal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana