Valentin Incko na potezu

Ž. Do.
Valentin Incko na potezu

TOMISLAVGRAD - Skupština Livanjskog kantona izabrala je juče delegate u Dom naroda Parlamenta FBiH, čime je završen izbor delegata iz svih kantona u Federaciji.

Iz reda srpskog naroda izabran je Drago Puzigaća iz SNSD-a, iz reda Hrvata Stipo Pelivan iz HDZ-a BiH i Josip Perić iz HSP-a BiH, a iz reda bošnjačkog naroda Jasenko Tufekčić, član SDA. Izbor ovih delegata treba da potvrdi i Centralna izborna komisija (CIK) BiH.

Puzigaća je izjavio "Glasu Srpske" da poslije izbora delegata iz svih kantona od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka zavisi da li će biti ponovo birano rukovodstvo Doma naroda federalnog Parlamenta, jer uskoro ovo tijelo više neće morati da radi u krnjem sastavu.

Stranke okupljene oko SDP-a formirale su Dom naroda Parlamenta FBiH bez predstavnika tri kantona, a poslije toga je kompletiran izbor federalne vlasti. CIK je 24. marta poništila izbor, jer nisu bili ispunjeni uslovi za konstituisanje Doma naroda FBiH. Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko privremeno je suspendovao ove odluke CIK-a i ozakonio nezakoniti izbor vlasti.

Puzigaća je rekao da Klub Srba u federalnom Parlamentu još nije formiran.

- U Klubu Srba trebalo bi da nas bude 17, a odluku o njegovom popunjavanju donijeće CIK u drugom krugu - rekao je Puzigaća.

On je dodao da očekuje da u Klub Srba po odluci CIK-a uđu i Vlatko Zrilić iz DNS-a i Slaviša Mihajlović i Darko Horvat iz SNSD-a. Time bi u srpskom klubu bila četiri delegata iz stranaka registrovanih u Republici Srpskoj, a ostali su uglavnom iz SDP-a BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana