Uvođenje trudničke knjižice još jedna podrška pronatalitetnoj politici

Srna
Uvođenje trudničke knjižice još jedna podrška pronatalitetnoj politici

BANJALUKA - Trudničke knjižice biće distribuisane ambulantama izabranog ginekologa na primarnom nivou zdravstvene zaštite, čime će biti omogućeno da budu upisani svi bitni podaci u vezi sa trudnoćom, što će značajno doprinijeti efikasnijoj zaštiti zdravlja budućih majki i beba, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ Republike Srpske.

Iz Fonda napominju da je ovo jedna u nizu konkretnih mjera za unapređenje reproduktivnog zdravlja, te ističu da su ginekolozi obavezni da u trudničkoj knjižici vode podatke o fiziološkoj trudnoći koji će biti dostupni u elektronskom obliku, odnosno u Integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu /IZIS/, ali i u štampanom obliku.

Trudnička knjižica predviđena je novim Pravilnikom o postupku ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu u Republici Srpskoj, a na prijedlog predsjednika Udruženja ginekologa i opstetričara Republike Srpske Vesne Ećim Zlojutro, koja je i načelnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo na Univerzitetskom kliničkom centru Srpske.

Ideja je proistekla iz projekta ovog udruženja i resornog ministarstva koju je finansirao Populacioni fond UN na osnovu kojeg je napravljen Protokol o akušerstvu i prijedlog kako treba da izgleda trudnička knjižica.

Uvođenje trudničke knjižice predstavlja još jedan korak podrške razvoja pronatalitetne politike, sve s ciljem očuvanja zdravlja trudnica, ali i kao direktna podrška rađanja u Republici Srpskoj.

FZO Republike Srpske u potpunosti finansira zdravstvenu zaštitu trudnica za sve što spada u obavezno zdravstveno osiguranje, kao i sve savjete i preglede prije trudnoće koji se odnose na planiranje porodice, saopšteno je iz ovog fonda.

Iz FZO podsjećaju da, ukoliko je trudnica na bolovanju, dobija 100 odsto plate za vrijeme bolovanja.

Takođe, FZO svim trudnicama, koje imaju uputnicu ginekologa kod kojeg su registrovane i koji ima ugovor sa ovom službom, finansira osnovni paket NIPT testa, po čemu su jedinstveni u regionu.

U saopštenju se ističe da su, osim ove dijagnostike, o trošku Fonda trudnicama dostupni dabl testovi, kao i amniocinteza.

Iz FZO podsjećaju da od 2007. godine finansiraju vantjelesnu oplodnju, za sada tri pokušaja, a od 2017. godine i čuvanje embriona za parove za koje se steknu uslovi, i to na period od dvije godine.

Takođe, trudnice koje nemaju nijedan drugi osnov za prijavu na zdravstveno osiguranje, zdravstveno osigurane mogu biti po osnovu svog statusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana